( Abdominoplastika ) Korekcija trebuha

1Kaj je abdominoplastika - operativna korekcija trebuha?
Nosečnost in/ali nihanja telesne teže imajo lahko za posledico odvečno, visečo kožo na trebuhu, trdovratna nakopičenja maščobe, strije, ohlapnost trebušnih mišic, izgubo tonusa trebušne stene in izbočen trebuh. Z abdominoplastiko - operativna korekcija trebuha - ponovno ustvarimo napet, ploski trebuh. Z njo namreč popravimo izbočen, povešen trebuh ter ustvarimo vitkejšo in čvrstejšo postavo. Tako odpravimo neželene posledice nosečnosti ali odvečne teže.
Abdominoplastika je primerna tako za ženske kot moške. Za boljši rezultat abdominoplastike pri nekaterih posameznikih dodamo liposukcijo, s katero odstranimo odvečno maščobo tudi na sosednjih telesnih regijah ( npr. na ledvenem delu telesa).

Med abdominoplastiko korigiramo tako notranjost kot zunanjost trebušne stene. V globokih plasteh s posegom, ki ga imenujemo plikacija rektusov, v srednji liniji trebuha zašijemo raztegnjeno fascijo, ki obdaja trebušne mišice in tako ustvarimo 'notranji korzet'. S tem posegom ustvarimo lepšo linijo trebuha, formiramo ožji pas, hkrati pa damo bodočemu ploskemu trebuhu notranjo oporo.

Na vrhnjih plasteh z abdominoplastiko odstranimo odvečno kožo in maščobo dela trebuha pod popkom, s čimer zagotovimo napetost trebuha, saj odvečno kožo nad popkom raztegnemo preko predhodno rekonstruiranega notranjega korzeta trebušne stene, popek pa prestavimo na novo mesto. Z abdominoplastiko trajno odstranimo strije ki se nahajajo na koži pod popkom.
2Kdo je ustrezen kandidat/-ka za abdominoplastiko?
Ustrezni kandidati za abdominoplastiko so zdravi posamezniki, ki so v dobri fizični kondiciji, niso prekomerno prehranjeni oziroma imajo normalno telesno težo ali stabilno težo po večji izgubi teže. Preverite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o zagotavljanju kar najbolj pozitivne izkušnji pri operaciji.

Tipični pacienti, ki se odločijo za abdominoplastiko so mamice z odvečno, povešeno kožo na trebuhu po porodu, ženske ali moški, katerih trebuh je v primerjavi s preostalim telesom prekomerno izbočen in posamezniki z razmikom trebušnih mišic oziroma t. i. 'diastazo rektusov ', kjer gre za razmik in oslabljenost premih mišic trebuha zaradi večkratnih nosečnosti ali prekomerne teže.

Tudi zdravi posamezniki, ki so po veliki izgubi teže (več kot 40 kg) v dobri telesni kondiciji, so lahko dobri kandidati za posebno obliko fleur de lis abdominoplastike, ki lahko vključuje tudi lifting celotnega spodnjega dela telesa.
3Katere so različne oblike abdominoplastike?

Tradicionalna (standardna) abdominoplastika

Večina korekcij trebuha spada v kategorijo standardne abdominoplastike. S to operacijo odstranimo odvečno kožo in maščobo trebuha, v srednji liniji ponovno skupaj zašijemo mišice trebušne stene, ki jo tako učvrstimo, odstranimo pa tudi strije, ki se nahajajo med popkom in sramnim področjem. Operativni poseg zajema celotno trebušno steno, od spodnjega konca prsnice do sramne kosti.
Med operacijo se koža trebuha potegne navzdol, vsa odvečna koža z maščobo vred se odstrani. Na novem mestu se naredi majhna odprtina za popek, spodnji rob kože pa se prišije na kožo spodnjega roba reza v predelu osramja in spodnjega dela trebuha.

»Tradicionalna abdominoplastika predstavlja zlati standard za oblikovanje trebuha. Zanjo se odločimo pri večini pacientov, saj omogoča izpolnitev vseh ciljev, ki jih želimo doseči z abdominoplastiko.«
Nina Suvorov, dr. med., specialistka plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

„Mini abdominoplastika“

„Mini abdominoplastika“ je operacija, s katero korigiramo le spodnji del trebuha. Odstranimo zgolj omejeni del kože trebuha v spodnjem delu, popka pri tem ne prestavljamo. S tem postopkom ne dosežemo korekcije kože zgornjega dela trebuha, maščobe in izbočenosti trebuha. Brazgotina je običajno enaka ali le malo krajša kot pri standardni abdominoplastiki. Za večino žensk, ki bi po porodu rade pomladile svoje trebuščke, je bolj primerna standardna abdominoplastika, ki zajema preoblikovanje celotne trebušne stene in zagotavlja najboljše estetske rezultate.

Fleur de lis abdominoplastika

Za fleur de lis abdominoplastiko so primerne osebe, ki so izgubile veliko teže. Pri tem posegu odstranimo kožo v vodoravni (standardna abdominoplastika) in v navpični smeri (za zmanjšanje obsega trebuha). Rezultat je dodatna navpična brazgotina, ki se razteza od nizkega vodoravnega reza navzgor nad popek, običajno vse do prsnega kosa.
4Kako poteka operativni poseg?
Poseg abdominoplastika se začne z vodoravnim rezom v gubi v spodnjem delu trebuha, tik nad osramjem, podobno kot pri carskem rezu. Dolžina reza je odvisna od količine kože, ki jo je treba odstraniti, in od tega, ali abdominoplastiko kombiniramo z liposukcijo, saj ta pogosto dovoljuje krajšo brazgotino. S skrbnim predoperativnim načrtovanjem končno brazgotino postavimo tako, da se nahaja na delu telesa, ki ga prekrivajo kopalke ali perilo in jo tako skrijete z lahkoto.

Nadaljujemo z izrezom kože in maščevja spodnjega dela trebuha, nad popkom pa ohlapno kozo sprostimo od podlage. Sledi ustvarjanje notranjega korzeta s plikacijo oziroma prišitjem rektusovih mišic, kar pripomore k nastanku lepo oblikovanega in napetega trebuha. K temu dodatno pripomore tudi zatezanje kože nad popkom, ki jo potegnemo navzdol proti osramju. Na novem mestu naredimo majhno odprtino za popek.

Za točno določeno tehniko, s katero bomo dosegli izboljšanje videza vašega trebuha, se odločimo na podlagi individualnih dejavnikov, seveda tudi ob upoštevanju posameznikovih zelja. Abdominoplastika običajno traja 2-3 ure, priporočamo pa hospitalizacijo čez noč.

Preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi in poteku operacije.
5Ali je liposukcija del abdominoplastike?
Liposukcija je pogosto dodana h korekciji trebuha, saj lahko z njo še lepše poudarimo pas in še dodatno odstranimo maščobo v zgornjem in spodnjem dela trebuha, na bokih oz. ledvenem predelu ter v osramju, kar privede do estetsko se boljšega rezultata.

Za dosego vaših specifičnih ciljev vam bomo, glede na vase telesne danosti, ob upoštevanju vaših želja, priporočili abdominoplastiko, liposukcijo ali oboje.

Liposukcijo lahko znotraj istega operativnega posega izvedemo tudi na drugih delih telesa (zunanja ali notranja stran stegen, ritnice, roke, hrbet, vrat), skupaj s korekcijo trebuha. Vaša kirurginja, dr. Suvorova, bo ob natančnem pregledu preverila te predele in ugotovila, ali je liposukcija v vašem primeru ustrezen dodatek k celotnemu postopku.

Za več informacij o tem preverite poglavje Liposukcija.
6Kakšno je okrevanje po abdominoplastiki?
Po kirurškem posegu je pričakovati nekajdnevno zmerno nelagodje in zmerne otekline. Za lajšanje bolečin vam bomo predpisali zdravila proti bolečinam, ki jih je treba jemati teden ali dva po operaciji. Že prve dni po operaciji priporočamo za spodbujanje krvnega pretoka v nogah in pljučih krajše sprehode in vaje globokega dihanja.

Za dodatne informacije o okrevanju po abdominoplastiki vas prosimo, da preberete Pooperativna navodila.

Večinoma je po abdominoplastiki le prvih nekaj dni, v redkih primerih pa tudi do tedna, potrebna drenaža krvi iz operiranega predela, zato boste imeli po operaciji v operirano področje vstavljene drenažne cevke. Odrevenelost kože trebuha, podplutbe in splošna utrujenost so normalni pojavi v prvih 2-4 tednih po operaciji. Minejo lahko 3 meseci ali celo eno leto, preden izginejo vse otekline in se pokažejo končni rezultati korekcije trebuha.

Korekcija trebuha je obsežna operacija, ki zahteva dolgotrajni počitek in okrevanje. Priporočamo, da se približno 6 tednov izogibate vadbi in fizično napornim dejavnostim, ki dvigujejo srčni utrip ali krvni pritisk (vključno s pestovanjem otrok ali hišnih ljubljenčkov). V obdobju takoj po operaciji boste pri določenih dejavnostih potrebovali pomoč.

Za več informacij o pripravi na abdominoplastiko preberite poglavje Priprava na kirurški poseg.
7Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri abdominoplastiki?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preverite poglavje Priprava na kirurški poseg in za dodatne informacije o okrevanju po abdominoplastiki poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
8Kje lahko vidim fotografije stanja pred in po opravljeni abdominoplastiki?
Kliknite na ta gumb za dostop do fotografij pred in po opravljeni abdominoplastiki – korekciji trebuha.
9Kako naj vem, ali je abdominoplastika primerna zame?
Kot plastična kirurginja Nina Suvorov, dr. med., intimno razume, kako lahko mnenje žensk o lastnem telesu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite.

Ob posvetovanju pred abdominoplastko bo kirurginja z vami preživela veliko časa, da vas osebno spozna in dobi vašo celotno anamnezo. Preučila bo vaše razloge za korekcijo trebuha, pregledala vaš trebuh in, če ste ustrezen kandidat/-ka za kirurški poseg, podrobno opisala vaše možnosti.