Dvig dojk (mastopeksija)

1Kaj je mastopeksija (dvig dojk)?
Ptoza dojk, poznana tudi kot povešenost in upadlost dojk, se lahko pojavi po nosečnosti, po veliki izgubi teže ali kot del staranja. Z operacijo mastopeksije preoblikujemo dojke s prerazporeditvijo tkiva in sočasno zategnitvijo ohlapne kože dojk ter s hkratnim dvigom kompleksa prsne bradavice in kolobarja v višji ter bolj estetski položaj na dojki.

Cilj mastopeksije - dviga dojk je ustvariti bolj napeto, privzdignjeno in mladostnejšo obliko dojk, rezultati operacije pa morajo izgledati naravno, kot bi vam bili prirojeni. Ta operacija lahko znatno izboljša telesno samopodobo ženske ter dvigne njeno samozavest in samozadovoljstvo!

Z dvigom dojk pomladimo povešene dojke in jih dvignemo v bolj estetski položaj, vendar ne povečamo njihovega volumna. Če si hkrati z dvigom želite tudi polnejše dojke z večjo izbočenostjo, je poleg mastopeksije za dodaten volumen dojk možno hkrati vstaviti prsne vsadke. Več o tovrstnem posegu lahko preberete v poglavju Augmentacijska mastopeksija.
2Kdo je ustrezna kandidatka za mastopeksijo - dvig dojk?
Ustrezne kandidatke za mastopeksijo so zdrave posameznice, ki so v dobri fizični kondiciji in imajo primerno telesno težo ali stabilno težo po večji izgubi teže.

Običajno so pacientke, ki želijo mastopeksijo, ženske z ustreznim obsegom prsi, a s povešenimi, upadlimi dojkami brez ustrezne čvrstosti in/ali s prsnimi bradavicami ter kolobarji, ki na dojki gledajo navzdol (ptoza dojk). Ženske, ki si želijo tega posega, tipično pravijo, da so povsem zadovoljne z izgledom svojih prsi v nedrčku in bi z operacijo dviga dojk predvsem rade dosegle takšen učinek.

Posebna skupina pacientk so mamice, ki pogrešajo obliko in polnost dojk, kakršna je bila pred porodom ali celo med dojenjem.

Včasih so pacientke, ki želijo dvig dojk, le ženske, ki si želijo boljšo simetrijo dojk. Naprimer, če je ena veliko večja ali drugačne oblike kot druga, ali če imajo njihove dojke tubularno obliko.
3Katere so različne oblike mastopeksije - dviga dojk?
Pri povešenih oziroma ptotičnih dojkah se srečamo s tremi težavami: (1) tkivo dojke izgubi svojo prvotno obliko, je upadlo in se nahaja prenizko na prsnem košu, (2) prsne bradavice in kolobarji ležijo prenizko na dojkah in so pogosto usmerjeni navzdol, (3) na dojkah je prisoten presežek kože.

Z mastopeksijo rešujemo tri ločene, a tesno povezane komponente: (1) preoblikovanje tkiva dojke v mladostnejšo obliko, (2) premestitev prsne bradavice v višji položaj na dojki, (3) odstranitev in ukrojitev odvečne kože. Če gre za povečane in raztegnjene prsne bradavice ter kolobarje, se pogosto zmanjša tudi kompleks bradavice in kolobarja, ki tako postane bolj skladen z na novo oblikovano dojko.

Vsaka tehnika dviga dojke vključuje krožni rez okoli prsne bradavice in kolobarja. Ta rez omogoča premestitev bradavice na dojki v višji položaj in zmanjšanje premera kolobarja, če je to potrebno. Poleg vedno prisotnega krožnega reza ob kolobarju, različne tehnike mastopeksije vključujejo še dodatne reze, ki so lahko navpični in/ali horizontalni v inframamarni gubi, kar je odvisno od oblike dojk, obsega odvečne kože in stopnje povešenosti dojk.

Metoda v obliki obrnjene črke T

Pri večini posegov dviga dojk uporabimo rez, ki poteka okoli prsne bradavice in kolobarja, nato navpično od dna kolobarja do inframamarne gube (IMF) in se konča s kratkim rezom v inframamarni gubi.
Metoda v obliki obrnjene črke T zagotavlja najboljšo projekcijo dojk in omogoča tridimenzionalno preoblikovanje dojke. Prsna bradavica in kolobar ostaneta še naprej povezana z mlečnimi žlezami, živci in krvnimi žilami. Zaradi ohranitve celovitosti teh vitalnih povezav, lahko relativno hitro po operaciji pride do obnovitve funkcije prsnih bradavic (občutek in zmožnost dojenja).

Del brazgotine, ki poteka v inframamarni gubi, je skrit pri pogledu od zgoraj ali od spredaj, tudi če nosite bikinke, in je viden le ob zelo podrobnem pogledu od spodaj, če so dojke dvignjene. Brazgotina, ki poteka navpično, večinoma povsem zbledi in je praktično nevidna, medtem ko se brazgotina okoli kolobarja nahaja na naravnem spoju pigmentiranega kolobarja in obkrožajoče kože dojke ter je zato ponavadi zelo malo vidna.

Tehnika z navpično brazgotino

Pri dojkah z minimalno odvečno kožo in le blago povešenostjo je mogoče uporabiti tehniko navpičnega reza oziroma t. i. lollipop. Pri tej metodi se uporabi zgolj periareolaren in navpičen rez, brez vodoravnega reza v inframamarni gubi. To omogoči ohranitev povezav bradavice s krvnimi žilami, živci in mlečnimi žlezami, tako kot pri tehniki obrnjene črke T. Ta tehnika ni primerna za zelo povešena dojke ali tiste z večjim obsegom odvečne kože, saj je tam potrebna tridimenzionalna redukcija kožnega pokrova.

Periareolarna tehnika

Občasno je potreben le manjši dvig prsne bradavice in kolobarja na eni ali obeh dojkah, za kar je primeren periareolarni rez. Gre za kolobar kože, ki se izreže okoli areole (pigmentiranega kolobarja okoli prsne bradavice), na naravnem spoju z obkrožajočo kožo dojke. S to tehniko ne moremo zadovoljivo odstraniti večjega presežka kože in ne omogoča večjega preoblikovanja dojke. Manjši periareolarni dvig je mogoče dodati postopku povečanja dojk, ko prsna bradavica potrebuje le manjšo premestitev, ni pa potrebe po preblikovanju preostalega dela dojke.

Augmentacijska mastopeksija

Za nadomestitev volumna dojk po nosečnosti ali veliki izgubi teže, je mogoče skupaj z dvigom dojk vanje vstaviti tudi prsni vsadek. Včasih že samo povečanje dojk sicer zadostuje za subtilen dvig prsnih bradavic, vendar pa, v kolikor je poleg upadlosti prisotna tudi izrazita povešenost dojk in si želimo ustvariti učinek podloženega modrčka za povečanje volumna in napetosti dojke, potrebujemo kombiniran poseg augmentacijske mastopeksije.

Za več informacij o kombiniranem posegu dviga in povečave dojk s prsnimi vsadki preberite poglavje o augmentacijski mastopeksiji.
4Ali bo mastopeksija - dvig dojk vplivala na funkcijo dojk?
Vsi operativni posegi na dojkah v idealnih razmerah ohranijo dve glavni funkciji dojk: (1) dojenje in (2) občutljivost bradavic. Med mastopeksijo se odstrani le koža, ne pa tkivo dojk, saj se to prerazporedi z namenom preoblikovanja dojk, pri čemer se ohranja njihova funkcija. Potrudimo se, da vitalne anatomske strukture dojke, kot so mlečne žleze, živci in krvne žile, ostanejo ohranjene. Potrebno je upoštevati, da nekatere ženske ne morejo dojiti, tudi če ne bi imele kakršnokoli operacije.

Po mastopeksiji se bo občutek v dojki počasi vrnil; ta proces lahko traja od nekaj mesecev do enega leta ali več.

Priporočamo, da po operaciji na dojkah počakate vsaj šest mesecev na vašo naslednjo mamografijo, saj so vaše dojke do takrat lahko še vedno otekle ali so prisotna posamezna boleča mesta.
5Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri mastopeksiji - dvigu dojk?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preverite poglavje Priprava na kirurški poseg in za dodatne informacije o okrevanju poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
6Kaj se dogaja med mastopeksijo (dvigom dojk)?
Operacija dviga dojk se začne s krožnim rezom okoli prsnega kolobarja, s čimer se odstrani odvečno kožo s tega predela. Tkivo same dojke se nato preoblikuje trodimenzionalno, z namenom oblikovanja dojke v privlačnejšo in mladostnejšo obliko. Prsna bradavica in kolobar se dvigneta na višji in bolj estetski položaj. Na koncu se prerazporedi in izreže še preostala koža, ki se jo nekako ukroji, glede na novo oblikovano dojko. Mastopeksija običajno traja 2-3 ure.
Prosimo, da preberete poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi na postopek in o dogajanju v operacijski sobi med operacijo.
7Kje lahko vidim fotografije stanja pred in po opravljeni mastopeksiji (dvigu dojk)?
Kliknite na ta gumb za dostop do fotografij pred in po opravljeni mastopeksiji - dvigu dojk.
8Ali bom potrebovala dodatno operacijo po mastopeksiji (dvigu dojk)?
Rezultati dviga dojk so trajni, vaše dojke bodo ostale napete, naravne in privlačne še vrsto let. Zavedati se morate, da se bodo dojke, kljub operaciji, naprej ponovno starale v koraku z vami. Estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., vas bo spremljala skozi daljše časovno obdobje in poskrbela, da bodo vaše dojke videti dobro še veliko let po operaciji. Če ne boste imeli posebnih težav ali si sami ne boste želeli novega posega, za dodatne operacije ni razloga.
9Kako naj vem, ali je mastopeksija (dvig dojk) ustrezna zame?
Ob posvetu pred samo mastopeksijo bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja intimno razume, kako lahko mnenje žensk o lastnem telesu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite. Preučila bo vaše razloge za operacijo in, če ste ustrezna kandidatka, podrobno opisala vaše možnosti.