Korekcija moških prsi (ginekomastija)

1Kaj je ginekomastija?
Odstranitev žleznega tkiva dojke pri moških je znano kot korekcija ginekomastije. Poseg je namenjen odstranitvi odvečnega žleznega tkiva (dojk) in maščobe s prsnega koša pri moških, kar ustvari bolj gladek in napet videz moškega prsnega koša.
Včasih je kot del posega potrebna tudi odstranitev odvečne kože, kar je odvisno od stopnje ginekomastije in obsega povešenih prsi. Korekcija ginekomastije ima velike psihološke koristi in lahko znatno izboljša kakovost življenja moškega, ki odloči za poseg.
2Kaj povzroča ginekomastijo?
Ginekomastija je dokaj pogosta in lahko prizadene eno ali obe dojki. Pri moškem lahko povzroči hude psihološke težave, nesamozavest in zadrego. Čeprav so določeni vzroki ginekomastije znani, lahko nastane lahko debelosti, določenih zdravstvenih težav, hormonskega neravnovesja, jemanja določenih zdravil ali drog (marihuana), je dejanski vzrok v večini primerov neznan.
3Kdo je ustrezen kandidat za korekcijo ginekomastije?
Ustrezni kandidati za korekcijo ginekomastije so zdravi, psihično stabilni posamezniki, ki so v dobri fizični kondiciji in imajo primerno telesno težo ali stabilno težo po večji izgubi teže. Najustreznejši kandidati za poseg so tisti, ki imajo napeto in elastično kožo prsnega koša, ki se bo lahko po posegu lepo skrčila in prilagodila novi podlagi.

Neustrezni kandidati za poseg so kadilci, ljudje z neustrezno zdravljenimi večjimi zdravstvenimi težavami in tisti s splošno slabim zdravjem. Ljudem, ki so predebeli, bomo morda svetovali, da pred posegom še shujšajo, vse z namenom zagotovitve najboljših estetskih rezultatov in preprečitev zapletov. Tudi moški, ki prekomerno uživajo alkohol, anabolične steroide ali kadijo marihuano, niso ustrezni kandidati za poseg. Najprej je treba za 4-6 mesecev prenehati uporabljati te snovi, nato lahko začnete razmišljati o posegu.

Med konzultacijo bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., podrobno preučila vašo anamnezo in ocenila trenutno zdravstveno stanje. Morda boste pred operacijo morali opraviti celovit pregled pri vašem osebnem zdravniku in pregled krvi v laboratoriju.
4Katere so različne oblike korekcije ginekomastije?
Tkivo moških dojk je običajno kombinacija odvečnega glandularnega (žleznega) tkiva in maščobnega tkiva, čemur je občasno pridružena odvečna in povešena koža. Korekcija ginekomastije torej odpravi vsako od teh posameznih težav in običajno traja uro ali dve, lahko tudi dlje, če je potreben poseg obsežnejši in zahtevnejši.

Izrez odvečnega žleznega tkiva moških prsi

Kirurška odstranitev odvečnega žleznega tkiva običajno poteka skozi skoraj povsem neopazen rez pod prsnim kolobarjem, na stiku s kožo prsi. Skozi ta rez se nato odstrani žlezno tkivo in/ali maščoba pod kolobarjem in na predelu prsi. To lahko naredimo le s kirurško odstranitvijo samo ali se ta izvede skupaj z liposukcijo.

Liposukcijska korekcija ginekomastije

Liposukcijo pogosto uporabimo za odstranitev predvsem maščobnega, delno tudi žleznega tkiva moških prsi. Rezi za liposukcijo so dolgi le nekaj mm in skriti na robu kolobarja ali pod pazduho. Za več informacij o tem postopku preberite poglavje o liposukciji.

Če se pod prsno bradavico ali kolobarjem nahaja čvrsto žlezno tkivo, ga z liposukcijo ne moremo odstraniti, zato je potreben dodaten izrez.

Obsežnejše zmanjšanje moških prsi

Pri izredno povečanih in povešenih moških prsih je potrebno večje zmanjšanje tkiva. Obsežnejša redukcija moških prsi vključuje odstranitev večje količine žleznega tkiva, maščobe in odvečne kože na prsih. Postopek lahko zahteva večje reze in pusti večje brazgotine, podobno kot pri zmanjšanju ženskih prsi. Pri uporabi liposukcije za odstranitev odvečne maščobe kanilo običajno vstavimo kar skozi rez, narejen za redukcijo. Kandidati za to vrsto posega so ponavadi moški z najhujšo obliko ginekomastije.

Preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi in poteku operacije.
5Kako poteka okrevanje po korekciji ginekomastije?
Reze pri korekciji ginekomastije zašijemo s šivi in pokrijemo z obliži. Prsni koš ovijemo s kompresivnim povojem ali ga oblečemo v kompresijsko oblačilo, da se koža lepše prilagodi podlagi.Prvi teden po operaciji lahko občutite blažje neugodje, zato vam bomo predpisali tablete proti bolečinam. Otekline in podplutbe prsnega koša bodo izginile v dveh do treh tednih.Nekaj dni po posegu boste prišli v ambulanto na kontrolni pregled. Za zagotovitev najlepše oblike prsnega dela je treba kompresijsko oblačilo ali povoje nositi do šest tednov.

Tuširate se lahko po prvi zamenjavi povojev, na delo se lahko vrnete, ko se počutite sposobni za to, običajno že dan ali dva po posegu. Spolnosti se je treba odpovedati za teden ali dva, težji telesni vadbi pa za tri do štiri tedne. Nekaj tednov po posegu se izogibajte športom ali dejavnostim, pri katerih obstaja možnost udarca v območje prsi. Če čutite nelagodje bo to izginilo v prvem mesecu po posegu.

Kompresijsko oblačilo pod obleko bo pospešilo izginjanje oteklin, znanih kot edemi. Končni učinek posega bo viden šele od treh mesecev do enega leta po operaciji. Bodite potrpežljivi in dovolite telesu, da si opomore v svojem ritmu.

Brazgotin ne smete izpostavljati neposredni sončni svetlobi od šest mesecev do enega leta. Sončenje brazgotin lahko povzroči hiperpigmentacijo ali trajno potemnitev šivne linije. Če se sončni svetlobi ne morete izogniti, brazgotine na debelo namažite s kremo za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem vsaj 30, celo pod tankimi oblačili.

Za dodatne informacije o okrevanju po korekciji ginekomastije preberite poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
6Kje lahko vidim fotografije stanja pred in po opravljeni korekciji ginekomastije?
Kliknite na ta gumb za dostop do fotografij pred in po opravljeni korekciji ginekomastije.
7Kako naj vem, ali je korekcija ginekomastije ustrezna zame?
Ob prvem posvetovanju pred samo korekcijo ginekomastije bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot izkušena estetska kirurginja zelo dobro razume, da je mnenje moškega o lastnem telesu velikokrat povezano z njegovim prsnim košem, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite. Preučila bo vaše razloge za korekcijo ginekomastije, pregledala vaše prsi, in, če ste ustrezen kandidat za kirurški poseg, vam bo podrobno opisala vaše možnosti.