Korekcija sramnih ustnic (labioplastika)

1Kaj je labioplastika?
Labioplastika je kirurški poseg, s katerim se zmanjša male sramne ustnice (labia minora), ko so te prevelike, in s tem se polepša zunanje spolovilo. Ženske, ki si želijo labioplastike, so zaradi prevelikih malih sramnih ustnic, ki štrlijo izven velikih sramnih ustnic pogosto nesamozavestne, bodisi pri nošenju oprijetih hlač ali med spolnim odnosom.
Predvsem zaradi nesimetričnosti napram velikim sramnim ustnicam lahko občutijo tudi bolečino oziroma neudobje med spolnim odnosom in med telesno vadbo. V določenih primerih odvečno tkivo malih sramnih ustnic spodbuja nastajanje glivičnih infekcij ali pa lahko zaradi stalnega trenja privede celo do raztrganin sramnih ustnic.

Med labioplastiko se odvečno tkivo malih sramnih ustnic izreže, kar zagotavlja lepši in bolj urejeni videz tega predela, obenem pa odpravlja s tem povezane telesne težave. Postopek lahko zajema tudi pazljivo odstranitev odvečnega tkiva okoli klitorisa.

Labioplastika je večinoma povezana z malimi sramnimi ustnicami, le redko gre za korekcijo velikih sramnih ustnic (labia majora). To je operacijo, za katero se ženske odločajo tako iz kozmetičnih in/ali funkcionalnih razlogov.
2Kdo so ustrezne kandidatke za labioplastiko?
Ženske, ki zaradi prevelikih sramnih ustnic občutijo neudobje ali bolečino med spolnim odnosom, hojo ali med telesno vadbo, so primerne kandidatke za labioplastiko. Druge ženske si zgolj želijo izboljšati izgled tega dela svojega telesa, da bi tudi izgledale tako mladostno, kot se počutijo.
Po porodu se lahko tkivo sramnih ustnic raztegne ali postane odvečno, v menopavzi se lahko sramne ustnice zaradi pomanjkanja kolagena in elastina povesijo. Mnoge ženske imajo že prirojeno nesimetrično ali odvečno tkivo sramnih ustnic. Tudi te so primerne kandidatke za labiloplastiko.

Pomanjšanje sramnih ustnic je lahko zelo pozitivna izkušnja, ki izboljša žensko samopodobo, samozavest in udobje med spolnim odnosom.

Labioplastika je intimni poseg, ki nikakor ne sme biti povezan z zadrego ali s sramom. Zanjo se odločajo ženske različnih starosti, postav, kultur.
3Ali je labioplastiko mogoče izvesti pred nosečnostjo?
Labioplastiko je mogoče izvesti v vsakem življenjskem obdobju. Labioplastika je poseg, ki ženski izboljša kakovosti življenja in je vsekakor zelo osebna odločitev. Sam kirurški poseg nikakor ne ovira nosečnosti ali poroda.
4Kaj se dogaja med labioplastiko?
Labioplastika je poseg, ki ga večinoma izvajamo v lokalni anesteziji, v primeru izrecne želje pacientke se poseg lahko izvede tudi v kratki splošni anesteziji.Najprej se pri pacientki označi območje, ki ga je treba odstraniti, potem se v male sramne ustnice injicira lokalni anestetik. Poleg tega, da lokalna anestezija prepreči bolečino, pomaga pri preprečevanju krvavitev in podplutb med in po operativnemu posegu, saj lokalni anestetik vsebuje tudi adrenalin, ki skrči zile tega, sicer zelo prekrvljenega dela telesa. Nato se odvečno tkivo sramnih ustnic odstrani. Po potrebi se odstrani še odvečna koža okoli klitorisa, čemur sledi zaprtje rane z razgradljivimi šivi. Na koncu se operirano območje premaže z antibiotični kremo. Operacija traja okoli 1 uro, ženske pa lahko odidejo domov dve uri po koncu operacije.
Prosimo, preverite poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o tem, kaj se dogaja v operacijski dvorani med operacijo.
5Kako poteka okrevanje po labioplastiki?
Bolečine po labiloplastiki so blage, za njihovo lajšanje svetujemo protibolečinska sredstva. V prvih nekaj dneh lahko genitalno območje oteče in je podpluto. Že prvi dan po operaciji svetujemo tuširanje, teden do dva pa je treba vsakodnevno na operirano območje nanašati antibiotično mazilo in nositi negovalni hlačni vložek za absorbiranje sluzi ali rahlega krvavenja. Svetujemo, da se naslednja 1-2 menstrualna ciklusa izogibate tamponom, da ne bi med celjenjem prišlo do draženja vrezov.

Večina žensk popolnoma okreva v dveh tednih, vendar si je vsaj za nekaj dni po operaciji treba vzeti bolniški stalež, dopust ali delati od doma. Težjim telesnim dejavnostim se je treba izogibati vsaj dva tedna po operaciji, spolne odnose odsvetujemo vsaj 6 tednov po labioplastiki.

Kot pri vsaki operaciji traja vsaj 6 tednov, da otekline izginejo in od 6 mesecev do enega leta, da se pokažejo končni rezultati. Brazgotine so skrite v naravni brazdi sramnih ustnic in so skoraj neopazne.
6Kakšna so potencialna tveganja in zapleti pri labioplastiki?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preverite poglavje Priprava na kirurški poseg in za dodatne informacije o okrevanju po labiloplastiki poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
7Kje lahko vidim fotografije stanja pred in po opravljeni labioplastiki?
Kliknite tukaj za dostop do fotografij pred in po opravljeni labioplastiki.
8Kako naj vem, ali je labioplastika primerna zame?
Kot plastična kirurginja Nina Suvorov, dr. med., intimno razume, kako lahko mnenje žensk o lastnem telesu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite.

Ob posvetovanju pred labioplastiko bo kirurginja z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in dobi vašo celotno anamnezo. Preučila bo vaše razloge za labioplastiko, vas pregledala, in, če ste ustrezna kandidatka za kirurški poseg, podrobno razložila vaše možnosti.