Korekcija uhljev (otoplastika)

1Kaj je korekcija uhljev?
Korekcija uhljev se nanaša na vrsto posegov, ki lahko normalizirajo videz uhljev in ušesnih mečic. Z otapostazo lahko uhlje zapognemo nazaj, če se posameznik rodi s štrlečimi uhlji, ali pa popravimo povečana oz. prirojeno nepravilno oblikovana ušesa.

Beseda korekcija uhljev se lahko nanaša tudi na operacije, s katerimi popravimo ušesne mečice, strgane ob poškodbi (običajno, ker otroci ali domači ljubljenčki močno povlečejo za uhane) ali pa deformirane zaradi raznih novodobnih okraševanj ušes, npr. z umeščanjem vedno večjih okroglih ploščic ali drugih predmetov v ušesne mečice. Ne glede na vzrok nenormalnosti ali raztegnjenosti lahko z operativno korekcijo uhljev pomagamo popraviti videz uhljev in posamezniku/ci ponovno omogočimo nošenje uhanov.

Z operacijo je mogoče pomladiti ušesne mečice, ki so zaradi starosti ali nošenja velikih uhanov povešene, podaljšane, raztegnjene in deformirane. Z operacijo je mogoče popraviti tudi nenormalne ušesne mečice zaradi nepravilno izvedenega liftinga obraza. In nenazadnje, tudi videz problematičnih keloidnih brazgotin lahko včasih znatno izboljšamo z operacijo. Korektivne operacije uhljev so estetski poseg, zato jih zdravstvena zavarovalnica ne krije.
2Kdo je primeren kandidat za korekcijo uhljev?
Ustrezni kandidati za korekcijo uhljev so zdravi posamezniki v dobri fizični kondiciji, z realističnimi pričakovanji o tem, kaj tak poseg lahko ali ne more doseči. Otapostaza oziroma korekcija štrlečih uhljev se pogosto izvaja pri otrocih, dokler je hrustanec ušes še mehak in maksimalno prožen (upogljiv), mogoče jo je izvesti tudi pri odraslih. Večina ostalih tipov korekcije ušes je namenjena odraslim.

Kadilci, ljudje s številnimi zdravstvenimi težavami in psihološko nestabilni pacienti niso primerni kandidati za poseg. Za več informacij o kirurškem posegu preberite poglavje Priprava na kirurški poseg.
3Katere so različne oblike korekcije uhljev?

Otapostaza (korekcija štrlečih uhljev)

Otapostaza je korekcija štrlečih uhljev. Ušesa, ki preveč štrlijo od glave, običajno nimajo naravnih gub v ušesnem hrustancu in posledično prevzamejo obliko, ki je gladka, brez ustreznega reliefa. Z operacijo na novo ustvarimo naravne gube in spremenimo položaj uhljev, in sicer jih pomaknemo bližje glavi. Uhlji so lahko štrleči na eni ali obeh straneh glave.

Za operacijo se odločimo pri starosti otroka 5 ali več let, pri posegu pa uporabimo šive, s katerimi preoblikujemo uhlje in jih postavimo v nov, primernejši položaj glede na glavo. Rezi in kasnejše brazgotine so neopazni, saj so skriti v naravni gubi za uhljem. Za zašitje kože uporabimo razgradljive šive, ki čez več tednov sami odpadejo. Za zaščito rezultatov posega in ohranitev novega položaja uhljev je treba čez ušesa več tednov nositi elastičen bombažni trak.

Za otroke pri otapostazi priporočamo splošno anestezijo, pri odraslih se poseg lahko opravi v lokalni anesteziji. Otapostaza je pri odraslih ambulantna operacija, kar pomeni, da greste po posegu domov. Po operaciji se priporoča tri tedne počitka brez telesne vadbe ali intenzivne dejavnosti. Pri otrocih poteka v operacijski dvorani.

Korekcija raztrgane ušesne mečice

Ušesne mečice lahko ob grobem povleku uhana iz ušesne mečice (običajno s strani otroka ali hišnega ljubljenčka) postanejo razcepljene, pri čemer se nato pusti, da se rana zaceli sama od sebe. Pri razcepljenih ušesnih mečicah je mogoče kirurško obnoviti njihov normalni videz, po posegu pa je tudi mogoče ponovno nositi uhane. S posegom se lahko prejšnja luknja v ušesni mečici zašije in jo je po posegu potrebno obnoviti ali se le- ta ohrani in omogoči nadaljnje nošenje uhanov v isti luknji.

Korekcija raztrgane ušesne mečice traja približno eno uro, operativni poseg se izvaja v lokalni anesteziji. Šivi se odstranijo po 14 dneh, kasneje se je treba izogibati večjim uhanom, ki bi lahko ponovno raztegnili ušesno mečico, s čimer je mogoče zagotoviti najboljše estetske rezultate.

Pomladitev ušesne mečice

Ušesa so stalno izpostavljena soncu, zato tudi pri njih pride do sprememb, ki so posledica fotostaranja zaradi vpliva svetlobe. Tako kot koža na drugih delih telesa tudi koža ušesnih mečic izgublja kolagen in elastin, postane neelastična, nagubana, ušesna mečica pa raztegnjena, prazna. S kirurško pomladitvijo ušesnih mečic lahko popravimo videz podaljšanih in raztegnjenih ušesnih mečic ali luknjic za uhane, ki so postale bolj podolgovate ali navpične in so na mečici povzročile nastanek trajne gube, ki lahko še poudari starost osebe.

Tako kot korekcija razcepljene ušesne mečice se tudi pomladitev ušesnih mečic opravi v ordinaciji kot ambulanten poseg v lokalni anesteziji in traja približno eno uro. Postarane in povešene ušesne mečice pomladimo s tankim rezom, ki je skrit v naravni gubi za ušesom. Če se prejšnje luknjice za uhane nahajajo zelo nizko na ušesni mečici, jih z operacijo včasih odstranimo, po izvedeni korekciji ušesne mečice pa na višjem in bolj estetskem mestu naredimo novo luknjico. Kirurška pomladitev ušesnih mečic naredi ušesno mečico bolj okroglo, zaobljeno in manjšo, kar omogoča mladostnejši videz.

Nekirurška pomladitev ušesne mečice s polnilom

Med korekcijskimi postopki obstaja tudi t. i. tekoči lifting (dvig) ušesne mečice. Pri tem se v podkožje ušesne mečice vbrizga polnila iz hialuronske kisline, ki upadle, povešene in raztegnjene ušesne mečice naredijo bolj polne, zgladijo trajne gube, ki se pojavijo zaradi izgube kolagena in elastina, ter nategnejo kožo ušesne mečice, s tem pa ustvarijo mlajši videz ušes. Ženskam, ki nosijo uhane in se jim je luknjica za uhane raztegnila, lahko injekcije polnil pomagajo to luknjico zmanjšati.

V nasprotju z vbrizgavanjem polnil iz hialuronske kisline na obrazu, kjer je izrazita mimika in stalno prihaja do gibanja mišic, lahko polnila, vbrizgana v ušesno mečico, obstanejo do dvakrat dlje. To je namreč predel brez mišic in se ne premika, s tem pa se hialuronska kislina razgradi počasneje.
4Kaj se v resnici dogaja med korekcijo štrlečih uhljev?
Za otroke je med otapostazo priporočena splošna anestezija v operacijski dvorani, pri odraslih pa se lahko poseg opravi ambulantno, v lokalni anesteziji. Operacija se začne z vbrizganjem lokalnega anestetika, odstranijo se brazgotine morebitnih prejšnjih poškodb, popravita se položaj in oblika uhlja, namestijo se šivi. Prednost, da so pacienti budni med posegom, je, da lahko dajo povratne informacije o postopku (na primer položaj nove luknjice, dolžina in širina uhlja). Korekcija uhljev je, razen pri otrocih s štrlečimi uhlji, ambulantni poseg, ki traja 1-2 uri, odvisno od značilnosti postopka.

Preberite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o dogajanju v operacijski dvorani med operacijo.
5Kako poteka okrevanje po korekciji štrlečih uhljev?
Po otapostazi glavo ovijemo z mehkimi, zaščitnimi povoji za zaščito ušes in omogočanje njihovega celjenja v novem položaju. Območje posega bo zaradi lokalnega anestetika, ki ga je treba vbrizgati med posegom, otrplo. Anestetik bo učinkoval še več ur po operaciji. Za obdobje nekaj dni po operaciji vam bomo predpisali zdravila proti bolečinam v obliki tablet, pri otrocih pa protibolečinski sirup.Povoje bomo odstranili v ordinaciji en teden po operaciji. Nato boste doma na rez dvakrat dnevno en teden nanašali antibiotično mazilo. Otroci se morajo tri teden po operaciji izogibati telesni vadbi in igri. Pri odraslih po posegu za lažje celjenje in zaščito ušes priporočamo nekaj dni dopusta. Okoli ušes je treba nekaj tednov nositi poseben trak, ki drži ušesa v njihovem novem položaju.Korekcija razcepljene ušesne mečice je manjši poseg s kratkim okrevanjem. Telesni vadbi se je treba izogibati dva tedna. Tuširate se lahko en dan po posegu, šivi so odstranjeni 14 dni po posegu. Po pomladitvi ušesne mečice so omejitve enake kot po korekciji razcepljenih ušesnih mečic.

Med okrevanjem po operativnem posegu lahko pacienti občutijo določeno nelagodje, ki ga je mogoče odpraviti s tabletami proti bolečinam. Blagi glavoboli, otekanje, podplutbe in omrtvičenost izginejo po nekaj dnevih. Šivi, ki se ne razgradijo sami od sebe, bodo odstranjeni v ordinaciji po enem ali dveh tednih. Po posegu je potrebno na rez dvakrat dnevno en teden nanašati antibiotično mazilo.

Za dodatne informacije o okrevanju po opravljeni operativni korekciji ušesnih Nasveti za ravnanje po operaciji in Posebna navodila za operacije obraza.
6Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri operativni korekciji uhljev?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Preverite poglavje Priprava na kirurški poseg, za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih v zvezi s kirurškim posegom, Posebna navodila za kirurgijo obraza ter poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji, za dodatne informacije v zvezi s korekcijo štrlečih uhljev.
7Kje lahko vidim fotografije pred in po operativni korekciji uhljev?
Kliknite tukaj za dostop do fotografij pred in po operativni korekciji uhljev.
8Kako naj vem, ali je operativna korekcija uhljev ustrezna zame?
Ob prvem posvetovanju pred samim posegom bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja in ženska intimno razume, kako lahko mnenje o videzu obraza vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite. Preučila bo vaše razloge za operativno korekcijo uhljev, in če bo ocenila, da ste ustrezen kandidat/-ka za kirurški poseg, vam bo podrobno opisala vaše možnosti za dosego najboljšega rezultata.