Korekcija ušesne mečice

1Korekcija raztrgane ušesne mečice
Ušesne mečice se lahko ob grobi odstranitvi uhana iz ušesne mečice raztrgajo (običajno s strani otroka ali hišnega ljubljenčka), pri čemer se takšen predel zaceli sam od sebe. Pri raztrganih ušesnih mečicah je mogoče kirurško obnoviti njihov normalen videz, po posegu je mogoče ponovno nositi uhane. S posegom lahko odstranimo vse sledi prejšnjih lukenj v ušesni mečici ali ohranimo majhno luknjico, ki omogoča nadaljnje nošenje uhanov.
Korekcija raztrgane ušesne mečice traja približno eno uro, operativni poseg se opravi v lokalni anesteziji v naši ordinaciji. Svetujemo vam, da s seboj prinesete lahke, nealergenske (zlato, srebro ali kirurško jeklo) uhane z majhnimi obročki. Ti uhani bodo vstavljeni med posegom in jih je treba stalno nositi vsaj šest tednov po operaciji. Šivi se odstranijo po 10-14 dneh. Treba se je izogibati večjim uhanom, ki bi lahko raztegnili ušesno mečico. Le tako lahko zagotovimo najboljše estetske rezultate.
2Pomladitev ušesne mečice
Ušesa so stalno izpostavljena soncu, zato lahko pride do staranja zaradi vpliva svetlobe, tako kot na drugih delih telesa, pri čemer tudi ušesne mečice izgubljajo kolagen in elastin. Kirurška pomladitev ušesnih mečic lahko popravi podaljšane in raztegnjene ušesne mečice ali luknjice za uhane, ki so postale bolj podolgovate ali navpične ter so povzročile trajno gubo v ušesni mečici, kar lahko poudari starost osebe.
Tako kot korekcija raztrgane ušesne mečice se tudi pomladitev ušesnih mečic izvaja v ordinaciji kot ambulanten poseg v lokalni anesteziji, ki traja približno eno uro. Povešene ali neustrezno umeščene ušesne mečice dvignemo s tankim vrezom, ki je skrit v naravni gubi za ušesom. V določenih primerih se prejšnje luknjice za uhane nahajajo tako nizko na ušesni mečici, da so povsem odstranjene. Po opravljeni korekciji ušesne mečice naredimo novo luknjico na višjem in bolj estetskem mestu. Kirurški poseg pomladitve ušesnih mečic lahko naredi ušesno mečico bolj okroglo, zaobljeno in manjšo, kar omogoča mladostnejši videz.
3Nekirurška pomladitev ušesne mečice
Postopek je poznan tudi kot »tekoči« dvig ušesne mečice. Pri postopku vbrizgamo kožna polnila, ki upadle ali povešene ušesne mečice naredijo bolj polne, zgladijo trajne gube, ki se pojavijo zaradi izgube kolagena in elastina, ter nategnejo kožo ušesne mečice, kar ustvari mladostnejši videz ušes. Ženskam, ki nosijo uhane in se jim je luknjica za uhane raztegnila, lahko injekcije kožnih polnil le-te pomagajo zmanjšati.
V nasprotju z vbrizgavanjem kožnih polnil na obrazu, kjer redno prihaja do gibanja mišic, lahko polnila, vbrizgana v ušesno mečico, obstanejo do dvakrat dlje, ker se ta predel ne premika toliko, zato se snov počasneje razgradi. Končno je mogoče za izboljšanje videza kože na tem predelu, poleg obraza, vratu in dekolteja, izvesti tudi kemični piling ušesne mečice.
4Kako poteka okrevanje po korekciji ušesne mečice?
Korekcija raztrgane ušesne mečice je manjši poseg z zelo kratkim okrevanjem. Telesni vadbi se je potrebno izogibati približno dva tedna. S tuširanjem lahko začnete dan po posegu, šivi se odstranijo 7-10 dni po posegu. Tudi omejitve po pomladitvi ušesnih mečic so enake kot pri korekciji raztrgane ušesne mečice.Med okrevanjem zaradi kirurškega posega na ušesu lahko pacienti izkusijo začasno neudobje, ki ga je mogoče odpraviti z zdravili proti bolečinam. Blagi glavoboli, otekanje, podplutbe in otrplost bodo izginili v nekaj dneh. Šivi, ki se ne razgradijo v nekaj dneh, bodo po tednu ali dveh brez bolečin odstranjeni v naši ordinaciji. Antibiotična mazila je treba nanašati dvakrat dnevno vsaj teden dni po posegu.
Za dodatne informacije o okrevanju po opravljeni korekciji raztrgane ušesne mečice preberite poglavji z nasveti za ravnanje po operaciji in posebna navodila za kirurgijo obraza.
5Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri korekciji ušesne mečice?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preberite poglavje Priprava na kirurški poseg in poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
6Kako naj vem, ali je korekcija ušesne mečice ustrezna zame?
Ob prvem posvetovanju pred samim posegom bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja in ženska intimno razume, kako lahko mnenje o videzu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite. Preučila bo možnosti za korekcijo vaše ušesne mečnice in določila, ali ste primerna kandidatka / primeren kandidat za poseg.