Korekcija vek (zgornja in spodnja blefaroplastika)

1Kaj je blefaroplastika?
Z blefaroplastiko (korekcijo vek) vašim očem povrnemo svež, spočit in pomlajen videz. Kot posledica staranja se pojavi odvečna koža na zgornjih in podočnjaki na spodnjih vekah. Oboje lahko odpravimo z operacijo. Za spočit in sijoč videz se lahko odločite za operacijo le zgornjih ali le spodnjih vek, za maksimalen učinek pa vseh štirih skupaj.

Pacienti, ki si želijo blefaroplastike, začnejo na svojih vekah opažati naslednje znake staranja: odvečna in povešena koža zgornjih vek oblikuje gube, nastane previs kože, ki se zavesasto spušča prek zunanjega očesnega kota in zakriva naravno obliko zgornje veke. V nekaterih primerih je lahko povešena koža zgornje veke izražena do te mere, da celo ovira vid. Blazinice maščobe, ki se pojavijo okoli oči, dajejo videz zabuhlosti zgornjih in/ali spodnjih vek, kar ustvarja utrujen, jezen ali žalosten videz. Tudi na spodnjih vekah se pojavi odvečna koža in fine gubice, pod očmi pa pride do nabuhlih podočnjakov. Z blefaroplastiko lahko popravimo tudi t. i. ektropion spodnjih vek, kjer gre za odmaknjenost spodnje veke od zrkla (veka je obrnjena navzven, zato se vidi beločnica).

Vendar ima blefaroplastika tudi svoje omejitve; z njo ne moremo odpraviti temnih kolobarjev pod očmi, finih gubic ali vranjih tačk (mimične, smejalne gubice ob zunanjem očesnem kotu). Temni kolobarji se pojavijo zaradi izgube volumna mehkih tkiv na območju spodnjih vek, do česar pride zaradi staranja. Ko svetloba prodira skozi kožo, je pod njo vidna temnejša krožna očesna mišica (Orbicularis Oculi) v obliki temnega kolobarja. Fine gubice na spodnjih vekah se pojavijo zaradi izgube kolagena in elastina, vranje tačke pa so pravzaprav globoke gube, ki nastanejo z leti, zaradi stalnega krčenja krožne očesne mišice ob smejanju. Dobro rešitev za te težave nam ponujajo dodatne nekirurške metode, kot so dermalna polnila, botoks in individualizirana nega kože. Za več informacij o teh postopkih preberite poglavje Nekirurški pomlajevalni postopki.

Z blefaroplastiko ne moremo popraviti povešenih obrvi ali kroničnega krčenja mišic čela, ki se odraža z vodoravnimi gubami na čelu, le-to je namreč posledica ptoze - spuščenosti obrvi. Čelu bomo med pregledom posvetili posebno pozornost in lahko, da vam bomo skupaj z blefaroplastiko priporočili hkratni dvig obrvi.

S korekcijo vek se bomo lotili zgoraj omenjenih težav, ki nastanejo zaradi staranja, ter ustvarili bistrejši in osvežen videz oči. Ne sme pa se s to operacijo spremeniti vaš videz ali vaše oči postati drugačne in neobičajne. Najboljši pomlajevalni postopki obraza drugim niso takoj opazni, vendar pa bodo bolj odprte oči oziroma pogled opazili vsi. Cilj blefaroplastike so čudoviti, nežni in naravni rezultati, ne da bi bili videti popravljeni, presenečeni ali drugačni.
2Kdo je primeren kandidat za korekcijo vek?
Primerni kandidati za blefaroplastiko so odrasli moški in ženske, ki so zdravi, v formi in čustveno stabilni, z izraženimi, zgoraj opisanimi značilnostmi postaranih vek.

Kadilci, pacienti z neuravnanim visokim krvnim pritiskom, krvožilnimi boleznimi in sladkorno boleznijo ter posamezniki, ki so psihološko neprimerni za kirurški poseg, niso ustrezni kandidati za blefaroplastiko. Tudi pacienti z očesnimi boleznimi, kot so suhe oči, glavkom ali če so imeli v preteklosti odstop mrežnice, niso najustreznejši kandidati za blefaroplastiko, čeprav le-ta pri njih ni povsem izključena. Vsekakor morate ob pregledu zelo natančno opisati vse morebitne težave z vidom, podati natančno anamnezo o očesnih bolezni in morebitnih predhodnih kirurških posegih na očeh. Pacienti s preveč dejavno ščitnico (Gravesova bolezen) ali eksoftalmusom (izbuljenostjo oči) imajo večje tveganje za zaplete pri blefaroplastiki in bi se morali kozmetičnim operacijam vek izogibati.

Blefaroplastika je operacija z zelo dobrim končnim izidom, vendar mora biti izvedena ob pravem času, iz pravih razlogov ter s strani za to usposobljenega in izkušenega estetskega kirurga.

Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih v zvezi s kirurškim posegom preberite poglavje Priprava na kirurški poseg.
3Katere so različne oblike korekcije vek?
Pri vsaki blefaroplastiki, ki jo opravimo pri pravi indikaciji, so rezultati zelo dobri, zanesljivi in dolgotrajni. S kirurško pomladitvijo vek ustvarimo svež in sproščen videz oči, bolj gladko linijo spodnje veke ter nasploh bolj spočit in mladostnejši videz. Oči bodo po operaciji videti manj žalostne, utrujene ali jezne.

Med vašim posvetom pred blefaroplastiko bomo pregledali celotno območje vaših vek in čela, tako med mirovanjem kot ob mimiki. Od ugotovljene kakovosti in elastičnosti vaše kože, količine odvečne kože na zgornji in spodnji veki, prisotnosti podočnjakov, izgleda vašega čela in položaja obrvi bo odvisno, za katero specifično tehniko blefaroplastike se bomo odločili.

Po temeljitem pregledu vam bo lahko svetovana le blefaroplastika zgornjih vek, spodnjih vek, lahko blefaroplastika vseh štirih vek hkrati (znana tudi kot četverček) ali nekirurška pomladitev vek. Vse to so možnosti pomlajevanja vek, ki jih lahko izvajamo posamično ali v kombinaciji z drugimi. Kirurški postopek bo v podrobnostih prilagojen ugotovljenim značilnostim vaših starostnih sprememb in posebnostim vaše anatomije.
4Zgornja blefaroplastika
Pri zgornji blefaroplastiki poteka rez v naravni gubi zgornje veke in se razteza od notranje strani vzdolž gube proti zunanjem delu zgornje veke, izven nje pa se skrije v naravne smejalne črte oziroma obstoječe gubice. Ker rez sledi naravnemu poteku veke, je povsem skrit in ko sčasoma zbledi postane praktično neviden, še posebej, če je zakrit z ličili. Pri zgornji blefaroplastiki odstranimo odvečno kožo z zgornje veke, odstranimo ali prerazporedimo maščobne blazinice, tako da zgornja veka dobi svež in mladostnejši videz.
5Spodnja blefaroplastika
Pri spodnji blefaroplastiki je rez lahko tik pod trepalnicami spodnje veke (subciliarna metoda) ali na notranji - očesni strani spodnje veke (transkonjunktivni pristop). Za katero tehniko kirurške pomladitve spodnje veke se bomo odločili, je odvisno od vaše anatomije, količine odvečne kože spodnje veke ter prisotnosti podočnjakov.

Subciliarna metoda dviga spodnje veke

S subciliarno blefaroplastiko pomladimo spodnjo veko skozi rez pod spodnjimi trepalnicami. S tem rezom se odstranimo odvečno kožo spodnje veke, maščobne blazinice in krožna očesna mišica pa se lahko prerazporedijo ali odstranijo. Subciliarni rez se zaceli popolnoma neopazno in je skrit pod trepalnicami spodnje veke.

Transkonjunktivni dvig spodnje veke

Pri transkonjunktivalni blefaroplastiki je rez na notranji strani spodnje veke, na veznici, ki je tanka membrana, ki oblega spodnjo veko. Transkonjunktivni pristop omogoča zgolj prerazporeditev ali odstranitev odvečne maščobe spodnje veke in je torej primerna le v primeru, ko imamo izrazite podočnjake, ne pa tudi odvečne kože na veki, saj odstranitev odvečne kože spodnje veke s to metodo ni mogoča.

Blefaroplastika štirih vek

Kadar operiramo hkrati zgornje in spodnje veke, govorimo o blefaroplastiki štirih vek. Pri tem lahko spodnje veke popravimo s subciliarno ali transkonjunktivalno tehniko.

Nekirurški tekoči lifting oči

Zmerno pomladitev območja oči lahko dosežemo tudi nekirurško, z uporabo botoksa in polnil, ki jih vbrizgamo in tako zapolnimo vdolbine, globoke gube in praznine nad ali pod očmi. Nežen dvig zunanjega dela obrvnega loka lahko dosežemo bodisi z injiciranjem polnila v predel tik pod obrvmi ali s selektivnim sproščanjem mimičnih mišic okoli očesa, s čimer osvežimo oči. Prednost nekirurških postopkov je, da osvežijo videz oči tako v mirovanju kot ob animaciji, njihovi učinki pa lahko trajajo od več mesecev do enega ali dveh let. Za več informacij preberite poglavje Minimalno invazivni posegi.
6Kaj se v resnici dogaja med blefaroplastiko?
Blefaroplastika se izvaja v operacijski dvorani, oblika anestezije, ki je potrebna, je odvisna od vrste operacije. Če se odločimo le za zgornjo blefaroplastiko, ta poteka v lokalni anesteziji, spodnja blefaroplastika, ali kombinacija obeh pa v splošni anesteziji ali sedaciji z intravenoznimi pomirjevali, s čimer poskrbimo za popolno udobje, nadzor in varnost.

Tehnika, ki jo uporabimo za blefaroplastiko, je odvisna od vaše anatomije, količine odvečne kože ter prisotnosti izbočenih maščobnih blazinic zgornje in spodnje veke. Vsi rezi med korekcijo vek so načrtno skriti v naravnih strukturah očesnih vek.

Po vbrizganju lokalnega anestetika, ki vsebuje adrenalin (ta zmanjšuje možnost podplutbe), nežno kožo vek ločimo od spodnjih tkiv, odvečno maščobo ali mišico veke pa bodisi prerazporedimo ali po potrebi odstranimo. Posebno pozornost je med operacijo stalno treba posvečati zaustavljanju drobnih krvavitev, da ne bi prišlo do večje krvavitve med ali po posegu. Odvečna koža se odstrani, preostala koža vek pa se ukroji brez napetosti, rana zašije s finimi šivi, ki jih odstranimo peti dan po operaciji.

Nemudoma po blefaroplastiki bo vaš pogled zamegljen zaradi zaščitnega očesnega mazila, ki je bilo pred posegom nanešeno v oči. Počutili se boste udobno, saj korekcija vek pooperativno običajno ni boleča. Po potrebi vam bomo po posegu predpisali zdravila proti bolečinam. Prek oči boste imeli nameščene hladne obkladke, ki jih boste po navodilih redno menjavali tudi doma. Blefaroplastika je ambulantni poseg, ki običajno traja 60-90 min in že isti dan po operaciji boste lahko odšli domov.

Začetno okrevanje po blefaroplastiki običajno vključuje otekanje in podplutbe, lahko tudi razdraženost oči, rahlo preobčutljivost ali občutek suhih oči, kar se odpravi z zdravili, mrzlimi obkladki in s posebnimi očesnimi mazili. Zaradi tanke kože vek in zelo dobre prekrvavljenosti obraza se vrezne rane po blefaroplastiki zelo hitro celijo z diskretnimi brazgotinami.

Že po enem do dveh tednih, ko bodo otekline usahnile in podplutbe izginile, bodo postale vidne vse izboljšave korekcije vek. Rezultati blefaroplastike bodo razkrili bolj gladke in lepše oblikovane veke, vam odprli pogled, le-ta bo mladostnejši in svež. Končni rezultati se popolnoma pokažejo šele po nekaj mesecih ali celo po enem letu, ko sledovi rezov povsem izginejo.

Del odpravljanja brazgotin je izogibanje neposredne izpostavljenosti vek in obraza soncu, ne zgolj med zdravljenjem, ampak kot del življenjskega sloga, kar bo pomagalo ohranjati vaš pomlajeni videz in upočasnilo svetlobno staranje (starostne poškodbe zaradi UV žarkov). Sončna očala bodo še dodatno zaščitila občutljivo kožo oči med celjenjem in povečale udobje po operaciji.

Preberite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o dogajanju v operacijski dvorani med operacijo.
7Kako dolgotrajni so rezultati blefaroplastike?
Učinek blefaroplastike je trajen in bo vašim očem dolgotrajno zagotovil spočit in mladostnejši videz. Vseeno morate vedeti, da se bo staranje, kot po vsaki estetski operaciji na obrazu, kljub posegu nadaljevalo. V prihodnje boste še vedno videti mlajši, kot bi bili, če posega ne bi imeli, nikoli pa ne boste izgledali zategnjeno, umetno ali nenaravno.

Z odlično nego kože, izogibanjem neposredni sončni svetlobi in uporabo Nekirurških pomlajevalnih postopkov boste lahko podaljšali rezultate vaše blefaroplastike. Redni pregledi pri vaši estetski kirurginji skozi daljše časovno obdobje vam bodo omogočili stalno preverjanje vaših rezultatov, tako kratko- kot dolgoročnih.
8Ali je mogoče skupaj z blefaroplastiko opraviti tudi druge kirurške posege?
Z blefaroplastiko izboljšamo videz vek, ne pa tudi obrvi, srednjega dela obraza, lic, vratu ali čeljusti. Podroben pregled obraza med vašim posvetom s kirurginjo bo razkril, s katerimi kirurškimi posegi bi lahko odpravili moteče znake staranja in uresničili vaše cilje.

Za kar maksimalni učinek pomlajevanja obraza se lahko blefaroplastika kombinira s številnimi skladnimi estetskimi posegi na obrazu, kot so:
  • Dvig obrvi ( browlift ) nežni dvig in osvežitev obrvi, kar prispeva k mlajšemu, bolj odprtemu in svežemu videzu oči ter še izboljša rezultate blefaroplastike.
  • Lifting obraza zgladitev obraznih gub in pomladitev lic, okolice ust, srednjega in spodnjega dela obraza.
  • Lifting vratu pomladitev in izboljšanje linije spodnje čeljusti, odstranitev hrčkov, zgladitev in pomladitev kože vratu ter obnova lepo izražene, mladostne linije vratu.
  • Otoplastika - korekcija štrlečih ušes za boljšo uravnoteženost obraza in korekcija ušesnih mečic za pomladitev ali popravo postaranih, raztegnjenih in upadlih ušesnih mečic.
9Ali so nekirurški pomlajevalni postopki del blefaroplastike?
Blefaroplastika se pogosto kombinira z nekirurškimi pomlajevalnimi postopki , s katerimi še dodatno povečamo uspešnost kirurškega posega. Predpriprava obraza z nekirurškimi, minimalno invazivnimi postopki ali ustrezno nego kože lahko bistveno pripomore k najboljšim estetskim rezultatom blefaroplastike.

Nekirurški posegi, ki jih lahko kombiniramo z blefaroplastiko, so:
  • Minimalno invazivni postopki, kot so botoks, kožna polnila, laserji in druge terapije kože (mezoterapija, lastna trombocitna plazma, radiofrekvenca) lahko dopolnijo in izboljšajo rezultate blefaroplastike.
  • Ustrezna nega kože z medicinsko kozmetiko pripravi kožo obraza in vratu na operacijo, izboljša celjenje kože v obdobju po operaciji in z redno uporabo skozi daljše obdobje podaljša rezultate kirurškega posega.
10Kako poteka okrevanje po korekciji vek?
Otekline in podplutbe so normalen, spremljajoči pojav vsakega kirurškega posega na obrazu. Začetna nesomernost vek zaradi oteklin ali nesimetričen sta prav tako normalna pojava in izgineta tekom okrevanja. Po približno 2 tednih izginejo tudi vsi očitni znaki posega, kot so oteklost ali neenakomerna obarvanost vek.

Spanje na dodatnih blazinah, s katerimi lahko dvignete vzglavje, lahko pospešijo hitrost plahnenja oteklin. Strogo izogibanje soncu in redna uporaba krem za zaščito pred soncem z vsaj faktorjem SPF 30 je temeljnega pomena za preprečevanje pojava permanentne hiperpigmentacije (temnejša barva kože in brazgotin). Nanašanje ličil je dovoljeno teden dni po operaciji in lahko ponovno postane del vaših jutranjih navad lepotičenja. Proizvodi, priporočeni za pooperativno zaščito kože, so na voljo v naši ordinaciji kot del našega programa Nega kože z medicinsko kozmetiko.

Šive vam bomo odstranili 5 dan po operaciji v ordinaciji. Za dodatne informacije o okrevanju po blefaroplastiki vas vabimo, da preberete poglavji Nasveti za ravnanje po operaciji in Posebna navodila za estetske kirurške posege obraza.
11Kakšna so morebitnatveganja in zapleti pri blefaroplastiki?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, Posebna navodila za estetske kirurške posege obraza in poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
12Kje lahko vidim fotografije stanja pred in po opravljeni korekciji vek?
Kliknite tukaj za dostop do fotografij pred in po opravljeni blefaroplastiki.
13Kako naj vem, ali je blefaroplastika primerna zame?
Ob prvem posvetovanju pred samim posegom bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja in ženska intimno razume, kako lahko mnenje o videzu obraza vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite.

Z vsemi pridobljenimi podatki bo, če ste primeren kandidat/-ka izdelala individualni načrt za odpravo posledic staranja na vaših očeh ter vam predstavila možnosti posegov.