Lifting obraza

1Kaj je lifting obraza?
Starost, sila teže in kronične poškodbe kože zaradi sonca (svetlobno fotostaranje) povzročajo tipične značilnosti postaranega obraza. Na tipičnih mestih se pojavijo globoke obrazne brazde - gube, izgublja se volumen mehkih tkiv obraza, zmanjša se tonus mišic, koža na obrazu se povesi in ustvarja presežek -visenje zlasti v srednjem delu obraza, v področju linije spodnje čeljusti (t. i. hrčki) in vratu, s čimer se izgubi mladosten videz teh delov obraza.

Lifting obraza, imenovan tudi ritidektomija, je kirurški poseg, s katerim odpravimo vidne znake staranja obraza. Večina ljudi, ki jih zanima lifting obraza, želi osvežiti in pomladiti svoj videz. Zdi se jim, da je njihov obraz videti utrujen ali izžet, kar ne odraža njihove dejanske ravni energije, vitalnosti in mladostnega stanja duha.

Poznamo veliko različnih oblik in tehnik liftinga obraza, namen vseh pa je zgladiti kožo obraza in vratu, zategniti spodaj ležeča mehka tkiva in mišice ter odstraniti odvečno kožo. Vsaka od tehnik liftinga obraza, ki je pravilno izbrana glede na potrebe obraza, zagotavlja zanesljive in dolgotrajne učinke. Rezultat dobrega liftinga je odprava znakov staranja, z nežno prerazporeditvijo mehkih tkiv pa dosežemo obnovitev mladostnih potez vašega obraza.

Lifting obraza ne bo spremenil splošnega videza vašega obraza in ne bo popolnoma zaustavil procesov staranja. Rezultati liftinga obraza so subtilni, a za pomlajen videz zelo pomembni.

Končni cilj liftinga obraza je osvežen, naraven in spočit videz, namesto umetnega, zategnjenega ali plastičnega!
2Kdo je ustrezen kandidat za lifting obraza?
Ustrezni kandidati za lifting obraza so zdravi posamezniki, ki so v dobri fizični kondiciji in imajo idealno telesno težo ali stabilno težo po večji izgubi teže.

Neprimerni kandidati za operacijo so kadilci, osebe z več ali nezdravljenimi boleznimi (npr. nezdravljen zvišan krvni pritisk, sladkorna bolezen) oziroma posamezniki, ki psihološko niso pripravljeni na operacijo, Prosimo, da preverite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi na plastično operacijo.

Kandidati za lifting obraza morajo biti čustveno stabilni, imeti podporo prijateljev in/ali družinskih članov ter morajo biti temeljito poučeni o posegu, za katerega se odločajo. Preverite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg za več informacij.

Lifting obraza je lahko zelo zadovoljujoča in pozitivna izkušnja, vendar jo je treba izvesti ob pravem času in iz pravih razlogov, z za to ustrezno usposobljenim plastičnim kirurgom.
3Katere so različne oblike liftinga obraza?

Tradicionalni lifting obraza

Tradicionalni lifting obraza uporablja standardne reze, ki so skriti v naravnih obraznih gubah in v lasišču, kot je podrobneje opisano spodaj. Tradicionalne tehnike liftinga obraza omogočajo najbolj zanesljive in dolgotrajne rezultate pomladitve obraza; brazgotine so skrajšane, ko je to mogoče oz. če to dopušča pacientova anatomija in specifična situacija. Rezultat liftinga obraza je odprava posledic težnosti in sprememb, povezanih s staranjem, nežna prerazporeditev mehkih tkiv pa omogoča obnovitev mladostnega videza vašega obraza. Večina tradicionalnih liftingov obraza združuje tehnike podkožnega liftinga in t. i. SMAS liftinga.

Lifting obraza z omejenim rezom »mini lift«

Za lifting obraza s kratko brazgotino ali t. i. mini lift je značilen krajši rez v obliki črke S , ki se začne na sencih in nadaljuje pred ušesom ter značilno ne sega za uho. Namenjen je predvsem ljudem, ki si želijo hitrejšega okrevanja in imajo izražene začetne ali zmerne znake staranja, ki so omejeni bolj na srednji in spodnji del obraza. Ta postopek ne obravnava ohlapnosti obraza v takšni meri kot tradicionalni lifting, prav tako ne obravnava zgornjega dela obraza in vratu.

SMAS lifting obraza

Beseda „SMAS“ pomeni povrhnji, mišično aponevrotični sistem obraza. To je kompleksen sistem drobnih obraznih mišic in vezivnega tkiva, ki tvorijo globlja mehka tkiva obraza. Premeščanje, zategovanje in/ali skrajšanje SMAS-a za obnovitev izgubljenega volumna mehkih tkiv obraza se poleg odstranitve odvečne kože rutinsko izvaja v večini tradicionalnih liftingov obraza. SMAS lifting obraza omogoči zelo dober dvig obraza v predelu lic in zmanjšanje povešenosti spodnjega dela obraza in vratu.

Nekirurški „tekoči lifting obraza“

Nekirurška tehnika, poimenovana „tekoči lifting obraza“, nam omogoča, da lahko z injiciranjem botulinum toksina in dermalnih polnil (filerjev) dosežemo subtilni lifting določenih delov obraza, kot so obrvi, oči, lica in zapolnimo globoke gube obraza, s čimer dosežemo spočit in osvežen videz. Postopek ne vključuje kirurškega posega, okrevanje je temu primerno znatno krajše in običajno, če sploh, traja le nekaj dni. Preverite poglavje o minimalno invazivnih posegih za dodatne informacije.
4Kaj se v resnici dogaja med liftingom obraza?
Lifting obraza se za popolno udobje, nadzor in varnost pacienta izvaja v operacijski dvorani v splošni anesteziji ali v intravenski sedaciji. Rez se začne v ali pred senčnim delom lasišča, nato poteka pred ušesom, kjer je skrit v naravni gubi, okoli ušesne mečice za uho, in se nato konča ponovno v lasišču za ušesom. Za dodatno oblikovanje brade in vratu je včasih potreben dodaten rez pod brado.

Med liftingom se koža obraza in vratu nežno dvigne od globljih struktur, pri čemer prav posebno pozornost posvetimo ohranjanju krvnih žil in živcev obraza. Glede na specifično anatomijo obraza in procesa staranja posameznika, se nato pod kozo ležeče maščobno in/ali mišično-vezivno tkivo (SMAS) prerazporedi in oblikuje s posebno tehniko, s čimer ustvarimo mladostnejši videz obraza. Koža se nato nežno razporedi brez napetosti, odvečna odstrani. Kjer je mogoče, se rane zašijejo z razgradljivimi šivi; v lasišču uporabimo namesto šivov kirurške sponke, ki se jih po tednu ali dveh na preprost način odstrani.

Ko se zbudite po operaciji, bo vaš obraz ovit v nežne povoje. Lifting obraza običajno ni zelo boleč. Po potrebi boste po operaciji prejeli zdravila proti bolečinam. Vstavljena boste imeli dva majhna in mehka silikonska drena za nežno drenažo tekočine iz podkožne rane, kar bo trajalo od 1 do 3 dni po operaciji. Po operaciji je priporočena hospitalizacija preko noči, odvisno od vsakega operativnega posega posebej.

Rane po liftingu obraza se zelo hitro celijo, zaradi odlične prekrvavitve obraza in popolnega izogibanja napetosti pri zapiranju kože pa po operaciji ostanejo le majhne, pogosto povsem nevidne brazgotine. Po uplahnitvi blagih oteklin in podplutb se bodo prvi rezultati liftinga pokazali po nekaj tednih.

Brazgotine po lifting obraza so trajne, vendar so skrite v naravnih gubah obraza in v lasišču. Dokončni rezultati liftinga postanejo vidni od nekaj mesecev do enega leta po operaciji, v tem času pa dozorijo tudi vse brazgotine. K čim manjši vidnosti brazgotin lahko prispevate tudi sami z zmanjšanjem neposredne izpostavljenosti brazgotin soncu.

Preberite tudi poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o dogajanju v operacijski dvorani med operacijo.

Končni učinek liftinga obraza je spočit, mladosten, naraven videz, ki lahko poveča vašo samozavest pri soočanju s svetom, saj ste mladi po srcu, polni energije in čudoviti.
5Kako dolgotrajni so rezultati liftinga obraza?
Lifting obraza dejansko traja večno, kar vam podarja osvežen in pomlajen videz, ki bo vztrajal še vrsto let. Kljub temu morate vedeti, da se bo staranje tudi po vaši operaciji obraza nadaljevalo. V prihodnje boste še vedno videti mlajši, kot bi bili, če se za poseg ne bi odločili, nikoli pa ne boste izgledali zategnjeno, umetno ali nenormalno.

Z odlično nego kože, izogibanjem neposredni sončni svetlobi in uporabo nekirurških pomlajevalnih postopkov boste lahko podaljšali rezultate liftinga vašega obraza.

Skozi vrsto let lahko dodatno staranje obraza spet do določene mere povrne prvotne znake staranja in takrat se lahko odločite za t. i. sekundarni lifting obraza. Le-ta je zaradi predhodne operacije in posledičnih brazgotinsko spremenjenih tkiv nekoliko bolj zapleten od prvega in zahteva, v izogib zapletom, izkušnje ter odlično presojo vašega estetskega kirurga.
6Ali je mogoče skupaj z liftingom obraza opraviti tudi druge kirurške posege?
Lifting obraza omogoča izboljšave videza spodnje čeljusti, lic in nazolabialnega predela (od nosu proti kotičkom ust), ne zajame pa vratu, čela (obrvi) in oči. Popoln pregled obraza med posvetom z estetsko kirurginjo Nino Suvorov, dr. med., bo razkril, s katerimi operacijami se lahko znotraj istega operativnega posega obravnavajo tudi vaša druga problematična področja.

Lifting obraza se pogosto kombinira z naslednjimi kirurškimi posegi:

Zatezanje in pomladitev vratu (lifting vratu) za odstranitev odvečne, nagubane kože na vratu, odstranitev podbradka in obnovitev mladostne linije spodnje čeljusti.

Dvig vek (blefaroplastika) za osvežitev in pomladitev oči z odstranitvijo odvečne kože zgornjih vek ter mešičkov (podočnjakov) spodnjih vek.

Dvig obrvi (dvig čela) za nežni lifting in osvežitev obrvi, kar prispeva k mlajšemu videzu oči.

Liposukcija vratu in brade za odstranitev odvečnega maščobnega tkiva na vratu in bradi, kar omogoči lepše izraženo linijo čeljusti in vratu.

Otoplastika ali korekcija ušesne mečice za boljšo uravnoteženost obraza in pomladitev ali popravo postaranih oziroma raztegnjenih ušesnih mešičkov.
7Ali bodo po liftingu obraza še potrebni nekirurški pomlajevalni posegi obraza?
Z liftingom obraza dosežemo osvežen in mladostnejši videz obraza, vendar ne moremo izboljšati izgleda same kože, odpraviti izraznih gubic v zgornjem delu obraza, popolnoma izgladiti nekaterih globokih gub in nadomestiti volumna povsod, kjer bi bilo to zaželeno. Za to lahko zelo dobro uporabimo nekirurške postopke pomlajevanja, kot so botulinum toksin, dermalna polnila, mezoterapija in kemični pilingi, s katerimi dodatno izboljšamo in kasneje vzdržujemo rezultat liftinga.
8Kako poteka okrevanje po liftingu obraza?
Po vsakem kirurškem posegu na obrazu so pričakovane otekline in podplutbe. Začetna asimetrija obraza zaradi oteklin in neenakomeren videz kože sta normalna pojava in se normalizirata v nadaljnjem poteku zdravljenja. Po približno dveh tednih bodo izginili očitni znaki posega, kot sta zabuhlost in modrice. Končni rezultat liftinga je lahko viden šele čez več mesecev do enega leta. K vsakdanjemu socialnemu udejstvovanju se boste lahko vrnili že 4-5 tednov po operaciji.

Spanje z zvišanim vzglavjem prispeva k hitrejšem izginjanju oteklin. Temeljnega pomena za preprečevanje hiperpigmentacije oziroma temnejšega obarvanja brazgotin je strogo izogibanje soncu in redna uporaba krem za zaščito pred soncem s vsaj faktorjem SPF 30. Nanašanje ličil je dovoljeno teden dni po operaciji.

Pred liftingom obraza si nekatere pacientke pustijo daljše lase kot običajno, da med procesom celjenja prikrijejo reze pred ušesom. Barvanje las ni dovoljeno vsaj mesec po posegu, zato svetujemo, da to opravite pred operacijo.

Šivi, ki se ne razgradijo sami, bodo odstranjeni 5-7 dni po operaciji pred ušesom, v lasišču in za ušesom pa 1-2 tedna po operaciji.

Za dodatne informacije o okrevanju po opravljenem liftingu obraza preberite poglavji Nasveti za ravnanje po operaciji in Posebna navodila za operacije obraza.
9Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri liftingu obraza?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preberite poglavje Priprava na kirurški poseg in poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
10Kje lahko vidim fotografije pred in po opravljenem liftingu obraza?
Kliknite tukaj za dostop do fotografij pred in po opravljenem liftingu obraza.
11Kako naj vem, ali je lifting obraza primeren zame?
Ob prvem posvetovanju pred samim posegom bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja in ženska intimno razume, kako lahko mnenje o videzu obraza vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite.

Natančno bo preučila obliko vaših obraznih kosti, sestavo, debelino, teksturo in elastičnost vase kože ter globino gub. Z vsemi pridobljenimi podatki bo izdelala individualni načrt za odpravo posledic staranja na vasem obrazu. Nina Suvorov, dr. med., bo izbrala tehniko liftinga, za katero meni, da bo ob najnižjem potencialnem tveganju zagotovila za vas najboljše rezultate.