Liposukcija

1Kaj je liposukcija?
Liposukcija je kirurška tehnika, s katero odstranimo odvečno maščobno tkivo, zlasti s trdovratnih delov telesa, kjer je le-to neodzivno na diete in telesno aktivnost. V osnovi namen liposukcije ni hujšanje, temveč izboljšanje oblike telesa oziroma posameznih telesnih delov. Posameznikom, ki niso zadovoljni z videzom svojega telesa ali trpijo zaradi trdovratnih maščobnih oblog, kljub temu, da imajo idealno težo, z liposukcijo omogočimo usklajenejšo podobo telesa.

Med liposukcijo s pomočjo tankega nastavka (imenovanega kirurška kanila) in vakuuma odstranimo lokalizirane maščobne obloge. Telesni predeli, ki pridejo v poštev za liposukcijo, so dandanes pridobili zabavne vzdevke: kolki, stegna (jahalne hlače), trebuh, boki (ljubezenske ročice), ritnice (bananine role ali štruce), nadlahti (netopirjeva krila), vrat (puranji vrat).
Liposukcija je preprost in učinkovit postopek za oblikovanje telesa, pri katerem je okrevanje krajše kot pri ostalih, invazivnejših estetskih posegih. Liposukcijo je mogoče istočasno izvesti na več delih telesa, pogosto jo kombiniramo z drugimi posegi, kot so npr. operacija prsi, trebuha, telesa ali obraza.
2Kdo je primeren kandidat za liposukcijo?
Primerni kandidati za liposukcijo so zdravi posamezniki z normalno težo ter napeto in elastično kožo, tako moški kot ženske s trdovratnimi maščobnimi oblogami, ki so odporne na hujšanje in fizično aktivnost, kot tudi ljudje, ki so z redno vadbo in zdravo, uravnoteženo prehrano dosegli najboljši mogoč rezultat.

Liposukcija ne predstavlja nadomestka za hujšanje in jo je treba prestaviti, če načrtujete dodatno hujšanje ali nosečnosti, saj rezultati ne bodo optimalni.

Preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o zagotavljanju optimalnih rezultatov liposukcije, tako da postanete kar najboljši kandidat za poseg.
3Kako poteka operacija - liposukcija?
Liposukcijo začnemo s kratki rezi, ki jih skrijemo v naravne telesne gube, kot so dimlje, popek, pazduha ali predel med ritnicama. Skozi te reže v maščobo najprej vbrizgamo posebno, tako imenovano tumescentno raztopino. Ta vsebuje navadno fiziološko raztopino (sterilno slano vodo), ki povzroči nabreklost maščobnih celic, in adrenalin, ki deluje kot vazokonstriktor (skrči žilne stene),zmanjša podplutbe in preprečuje veliko izgubo krvi, ter lokalni anestetik (lidocain), ki operiran predel omrtvi za več ur ali celo več dni po operaciji in s tem zmanjša pooperativno nelagodje.

Nato skozi te iste majhne reze potisnemo tanek, top nastavek, imenovan kanila, s katerim s pomočjo vakuuma posesamo odvečno maščobo. Maščobne celice so s tem trajno odstranjene. Ko zaključimo z izsesavanjem maščobe, reže zašijemo in namestimo kompresijsko oblačilo. Poseg lahko traja od ure in pol do več ur, če hkrati operiramo več delov telesa.

Preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi in poteku operacije.
4Katere oblike liposukcije obstajajo in katero izvajamo pri nas?

Standardna liposukcija (SAL)

Pri nas izvajamo t. i. standardno liposukcijo, v anglosaksonskem jeziku poznano kot „suction assisted lipectomy ali SAL “. Naš prevod bi bil lipektomija s pomočjo izsesavanja. Med tem tradicionalnim postopkom si na koži pacienta, ki stoji, pred operacijo označimo predele, kjer bomo opravili liposukcijo. Kot na začetku vsake liposukcije najprej vbrizgamo tumescentno raztopino (glej prejšnje vprašanje). Tumescentna tehnika namreč predstavlja najvarnejše odstranjevanja maščevja, saj zmanjšuje nastajanje podplutb, krvavitev in povečuje udobje po operaciji.

Običajno se med liposukcijo odstrani do nekaj litrov maščobe (1,5 kg do 4,5 kg maščobe). Liposukcija večjega obsega se nanaša na posege, pri katerih se odstrani več kot 5 litrov maščobe (več kot 4,5 kg). Če smo operirali več delov telesa naenkrat ali odstranili večjo količino maščobe, se iz varnostnih razlogov odločimo za hospitalizacijo čez noč.

Kljub temu, da nekateri liposukcije izvajajo tudi v ordinacijah, Nina Suvorov, dr. med., zaradi večje varnosti in pacientovega udobja priporoča operacijo v splošni anesteziji v operacijski dvorani, vendar večinoma z odpustom istega dne.

Ultrazvočna liposukcija (UAL)

Ultrazvočna liposukcija je dvodelni postopek, med katerim se maščoba najprej obdela z nastavkom, ki oddaja ultrazvok znotraj telesa, s čimer raztopi maščevje, preden ga odstranimo. Nato se med istim posegom uporabi običajna liposukcija za odstranjevanje maščevja. Druga poimenovanja za to tehniko so „ultrasound assisted lipectomy UAL “ (naš prevod je lipektomija s pomočjo ultrazvoka) ali „Vaser“ (blagovna znamka določenega tipa uporabljene naprave). Ultrazvočna liposukcija se običajno priporoča za trdovratne maščobne obloge, na primer pri ponovni liposukciji, in na predelih, ki jih je težko obdelati, kot je moško prsno tkivo (postopek je poznan kot ginekomastija).

Ultrazvočno-asistirana liposukcija (PAL)

Naprava, ki se redko uporablja pri liposukciji, ima vibrirajoči nastavek za zmanjševanje utrujenosti kirurga. Znana je kot „power assisted lipectomy- PAL “, vendar večina estetskih kirurgov te tehnike ne uporablja pogosto.
5Kako poteka okrevanje po liposukciji?
Po liposukciji je običajno nekajdnevno rahlo nelagodje in otekline, zato pacientom predpišemo zdravila proti bolečinam, ki jih je mogoče zaužiti v obliki tablet. Zdravila, kot so Aspirin, Ibuprofen in druga nesteroidna protivnetna zdravila (Excedrin, Motrin, Aleve), ni dovoljeno jemati dva tedna pred in po posegu, saj lahko dodatno prispevajo k nastajanja podplutb.

Po liposukciji so podpludbe prisotne približno 2-3 tedne. Takoj po operaciji vam bomo nadeli kompresijsko oblačilo, ki ga boste nosili stalno, dan in noč, z izjemo tuširanja, naslednjih 6 tednov. Kompresijsko oblačilo deluje tako, da izvaja stalen in enakomeren pritisk na spodaj ležeča tkiva, ki smo jih obravnavali z liposukcijo, in omogoči boljše in enakomernejšo prilepitev tkiva na podlago, s čimer zagotovimo lepšo silhueto operiranega območja.

Že po 3-5 dneh se lahko vrnete na delo. S telesno vadbo lahko pričnete v nekaj tednih, oziroma, ko se počutite pripravljeni. Naj bo nelagodje vaše vodilo pri vključevanju agresivnejše telesne vadbe v vašo novo rutino.

Preden vse otekline uplahnejo in se pokaže dejanski končni rezultat liposukcije, lahko mine od 3 mesece do enega leta. Za dodatne informacije o okrevanju po liposukciji preberite poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
6Ali bo liposukcija odstranila celulit?
V telesu obstajata dve ločeni plasti maščevja, globoka plast, kjer se shranjuje odvečna maščoba, in površinska plast, na primer na obrazu, na gležnjih ali nad prsnico. Uščipnite kožo nad prsnico in občutili boste, koliko površinske maščobe imate. Med tema maščobnima plastema obstaja strukturna anatomska meja, znana kot vezivno tkivo, ki ga sestavljata kolagen in elastin. Zgradba vezivnega tkiva je določena genetsko in se razlikuje med spoloma.

Celulit je specifičen strukturni pojav, ki se pojavlja predvsem pri ženskah, redkeje pri moških. Ko se maščevje skladišči v globoki plasti maščevja, se boči navzgor, kar je na površini kože vidno kot za celulit značilna pomarančna koža. Celulit je naraven anatomski pojav, ki ga ni mogoče preprečiti ali odstraniti.

Pri večini moških je vezivno tkivo, ki razmejuje povrhnjo in globoko plast maščevja zelo močno in premreženo, zato neravnine, ki jih maščoba ustvarja pri ženskah, niso vidne, tudi če je plast maščobe zelo debela (Pomislite na velik, gladek pivski trebušček!).

Na žalost je pri ženskah vezivno tkivo precej manj premreženo in šibkejše, z leti se stanje še poslabša. To je razlog, da se pri ženskah po določeni starosti na tipičnih mestih (stegna, ritnice, trebuh) pojavi celulit, večinoma tudi kljub temu, da je ženska telesno v zelo dobri formi in ima povsem normalno telesno težo.

Liposukcija je namenjena predvsem obravnavanju lokaliziranih maščobnih nakopičenj (lipodistrofija), ki nastanejo kljub zdravem prehranjevanju, optimalni teži in redni telesni vadbi. Z liposukcijo odstranimo le maščobo iz globoke plasti in ne posegamo v površinsko plast. S tem odstranimo zgolj odvečne maščobne obloge, in omogočimo, da ima koža še naprej gladko površino, brez estetsko motečih izboklin na površini.

Liposukcija sicer ne odstranjuje celulita, nič ga ne more odstraniti, lahko pa s tanjšanjem globoke plasti maščevja in z zmanjševanjem napetosti na koži od spodaj v nekaterih primerih izboljša videz celulita. S kompresijskim steznikom po operaciji se omogoča gladkost in enakomerno krčenje kože po opravljeni liposukciji.
7Kakšna so potencialna tveganja in zapleti pri liposukciji?
Če se odločate za kirurški poseg, se morate poučiti o vseh morebitnih tveganjih in zapletih. Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preverite poglavje Priprava na kirurški poseg in za dodatne informacije o okrevanju po liposukciji poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
8Kje lahko vidim fotografije pred in po opravljeni liposukciji?
Kliknite tukaj za dostop do fotografij pred in po liposukciji.
9Kako naj vem, ali je liposukcija primerna zame?
Kot plastična kirurginja Nina Suvorov, dr. med., intimno razume, kako lahko mnenje žensk o lastnem telesu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite.

Ob posvetovanju pred liposukcijo bo kirurginja z vami preživela veliko časa, da vas osebno spozna in dobi vašo celotno anamnezo. Preučila bo vaše razloge za operacijo in, če ste ustrezen kandidat/-ka za kirurški poseg, podrobno opisala vaše možnosti.