Nasveti za ravnanje po operaciji

1Kako potekajo prvi dnevi po estetski operaciji?
Če boste operirani ambulantno, boste že nekaj ur po posegu lahko odšli domov, če pa bo vaša operacija potekala v splošni anesteziji, lahko ostanete v bolnišnici tudi prek noči, odvisno od same operacije in priporočil kirurga. Če boste odšli domov še isti dan, morate biti tisti dan v družbi druge odrasle osebe. Nekaj dni naj bo ob vas kdo od družinskih članov ali najožjih prijateljev, saj boste mogoče potrebovali pomoč pri telesnih dejavnostih, kot je prevoz na vaš prvi pregled po operativnem posegu, pri skrbi za otroke ali dvigovanju težjih predmetov.

V prvih dneh po operaciji lahko občutite blago nelagodje, zato vam bomo predpisali tablete proti bolečinam. Ob pregledu pred posegom boste dobili seznam zdravil, vitaminov in prehranskih dopolnil, ki povečujejo tveganje za krvavitev po posegu. Svetujemo vam, da jih ne uživate vsaj 2 tedna pred in po operaciji.

Če ste imeli operacijo dojk, se bodo pojavile blage otekline prsi in vaše dojke bodo videti polnejše. Po operaciji boste prejela kompresijski nedrček, mesto reza bomo zaščitili z zaščitnimi obliži ali gazami. Pri abdominoplastiki ali liposukciji boste, ko se boste zbudili iz narkoze, nosili kompresijski oblačilo, ki bo tesno, a udobno. Takoj po posegu vam ne bo treba zamenjati povojev. Rezultate boste lahko videli ob svojem prvem obisku po posegu pri kirurgu.

Prvih nekaj dni po posegu morate piti veliko tekočine. Znak, da ste zaužili dovolj tekočine, je, ko je vaš urin bister in svetlo rumene barve. Znak, da ste dehidrirani, je temnejši urin in občutek žeje.

Zlasti po abdominoplastiki se lahko zgodi, da boste odšli domov z vstavljenimi dreni. Nekaj dni po operaciji morate sicer res bolj počivati in biti sproščeni, a vam odsvetujemo ležanje v postelji; pojdite na kratke sprehode okoli vaše hiše ali spalnice, da razgibate vaša meča in predihate vaša pljuča, z globokim dihanjem in kašljanjem.

Nekaj dni po posegu boste prišli v ordinacijo na prevez. Na pregledu vam bomo zamenjali obliže in vam ponovno namestili udoben kompresijski nedrček ali druga kompresijska oblačila, ki jih boste nosili do šest tednov. Ni vam treba kupovati posebnih pooperacijskih oblačil, razen če vam bo to izrecno naročila vaša kirurginja. Vsaj 6 tednov po operaciji dojk vam odsvetujemo nošenje nedrčkov z oporo ali žico.

Obenem vam priporočamo, da vam prijatelj ali družinski član pomaga umivati lase v umivalniku ali pa obiščite frizerski salon, kjer naj vam lase umijejo in posušijo. Lahko si privoščite tudi manikuro, pedikuro ali nežno masažo ramen.
2Pooperativna zdravila
Ob odpustu s klinike boste prejeli recepte za zdravila, ki jih boste jemali po posegu. Podrobneje vam bomo razložili, katera zdravila pripročamo in kako jih jemati za najboljši učinek.

Zdravila proti bolečinam

Po posegu boste verjetno vsaj nekaj dni potrebovali protibolečinska zdravila. Za najboljši učinek nas obvestite, katera protibolečinska zdravila ste jemali v preteklosti in so učinkovala. Prav tako nas obvestite, s katerimi niste imeli dobrih izkušenj (npr. vznemirjen želodec ali alergijska reakcija), da bomo lahko skupaj našli najboljšo rešitev. Mnoga protibolečinska zdravila lahko povzročajo slabost. Svetujemo vam, da se držite naših navodil in se tako izognete neželenim učinkom.

Ko se boste začeli počutiti bolje in bo vaše okrevanje že napredovalo, lahko začnete jemati zdravila brez recepta, kot je paracetamol (npr. Lekadol 500). Ne vzemite več kot 4 grame paracetamola v obdobju 24 ur – to je 8 tablet (500 mg vsaka) na dan.

Dva tedna pred in po posegu se izogibajte zdravilom, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (npr. Aspirin) in nesteroidnim antirevmatikom (npr. Naklofen, Ibuprofen, Nalgesin...), saj po posegih pospešujejo krvavitve in nastanek hematomov.

Antibiotiki

Profilaktične antibiotike predpišemo za čas po odpustu iz bolnišnice. Takoj pred operacijo in v času bivanja v bolnišnici boste za preprečevanje okužb dobili tudi intravenozni antibiotik. Opozorite nas na vsa kožna vnetja, izpuščaje ali druge alergijske reakcije, ki ste jih imeli v preteklosti na antibiotike, in našli bomo ustrezno zamenjavo.

Zdravila proti anksioznosti in uspavala

Pred posegom vam lahko predpišemo blažje pomirjevalo, ki pomaga pri sproščanju pred in po kirurškem posegu, hkrati pa je tudi učinkovito pri zdravljenju ali preprečevanju slabosti in bolečin.

Odvajala

Zdravila proti bolečinam, anestezija in kirurški posegi na splošno lahko povzročijo zaprtje. Mnogi pacienti so zaprti 3–5 dni po posegu, kar je povsem normalno, čeravno neprijetno. Za dobro hidratacijo je teden ali dva po posegu pomembno piti veliko tekočine. Če vam to pri težavah ne pomaga, lahko, po posvetu z vašim zdravnikom, uživate blaga odvajala.
3Kaj je drenaža?
Drenažo izvajamo s pomočjo majhnih, mehkih cevk iz silikona, ki med celjenjem odvajajo kri in tekočino iz operiranega področja, na primer iz okolice prsnega vsadka ali notranjosti operativne rane. Dren je na telo pritrjen s šivom, okoli njega namestimo poseben obliž. Drene ponavadi priključimo na napravo, ki s pomočjo nežnega vakuumskega vleka zbira tekočino. Drenažne cevke vam bomo pokazali med vašim pregledom in vas, preden boste odpuščeni v domačo oskrbo, podučili o ravnanju z njimi. Drenaža se ne uporablja v postopkih liposukcije.

Drenaža ni boleča, njena uporaba zmanjša možnost zapletov (okužbe, kapsularne kontrakture pri povečanju dojk, serom in težave pri celjenju ran). Uporaba drenaže zmanjša kirurško oteklino po operaciji, kar pospeši celjenje. Ne bojte se drenaže, saj je le začasna neprijetnost, ki je zelo pomembna za vaše hitrejše okrevanje.

Navodila za ravnanje z drenažnimi cevkami

Drenirana tekočina bo na začetku gosta, temno ali svetlo rdeča in krvava. V nekaj dneh se bo spremenila v čisto, svetlo rumeno serozno tekočino. Ves čas drenaže, že v bolnici, kot tudi kasneje doma, bomo spremljali količino tekočine, ki se bo dnevno odvedla z drenažo.

Drenažne cevke si lahko pri gibanju doma, pri operacijah na dojkah, na nederček pripnete s sponko , pri abdominoplastiki na kompresijsko oblačilo, nekatere pacientke drenažne cevke z zbiralniki nosijo naokoli kar v vrečki.

Drenažne cevke boste doma trikrat dnevno »izmolzli«, s tem izboljšali vlek in preprečili nastanek strdkov v cevki, ki bi lahko onemogočali odvajanje tekočine. Zapomnite si, da so drenažne cevke vaše prijateljice in čeprav so sprva neprijetne, bo z njimi vaše okrevanje hitrejše.

Po namestitvi prsnih vsadkov morate jemati antibiotike in se izogibati tuširanju, dokler vaše drenažne cevke ne bodo odstranjene. Pri ostalih kirurških posegih, kjer ne vstavimo vsadkov, lahko prenehate jemati antibiotike, ko se recept izteče, tudi če so drenažne cevke še vedno nameščene.

Z drenažnimi cevkami se lahko tuširate zgolj po posegu korekcije trebuha. Pri tuširanju z drenažnimi cevkami je koristno imeti okoli vratu dolg trak ali ogrlico ter nanjo pritrditi cevko z varnostno sponko, tako da ne visi ali povzroča neugodje. O tem vas bomo podrobneje podučili pred odpustom domov.

Prosimo vas, da naše osebje nemudoma obvestite, če opazite, da se je po drenažnih cevkah nateklo v zbiralno posodico več kot 100 ml goste krvi. To bi namreč lahko bil znak za aktivno krvavitev, kar mora videti in oceniti naš kirurg.
4Koliko časa po operaciji lahko začnem voziti?
Voziti lahko začnete, ko se vam zbistrijo misli (ne smete biti omotični zaradi jemanja močnih protibolečinskih zdravil ali pomirjeval) ter ko se telesno in psihično počutite sposobni za vožnjo. Mnogi pacienti začnejo voziti približno 2 tedna po posegu. Pri posegih na dojkah si ženske med prsa in vozniški pas pogosto namestijo mehko blazino, da se izognejo neposrednemu pritisku na mesto posega.
5V kolikšnem času po operaciji se lahko vrnem na delo?
Pri vrnitvi na delovno mesto gre za presojo in odločitev vsakega posameznika. Po manjših posegih priporočamo le nekaj dni bolniškega dopusta, pri večjih ali več hkratnih posegih do šest tednov ali po potrebi več. Predvideno okrevanje in odsotnost od dela vam bomo podrobneje predstavili med vašim pregledom, glede na specifičen poseg, za katerega se odločate.
6Terapija odpravljanja brazgotin
Videz oziroma kakovost brazgotin je večinoma gensko določen. Za ocenitev vašega naravnega potenciala celjenja si bomo ogledali druge brazgotine na vašem telesu. Med okrevanjem bodite potrpežljivi, saj je pri celjenju brazgotin čas najpomembnejši dejavnik. Trajalo bo vsaj eno leto, da bodo vaše brazgotine »dozorele« in dobile dokončen videz. »Nedozorele« brazgotine so povsem normalno rožnate ali rdeče, dvignjene nad nivo kože v okolici, neredko so srbeče ali boleče. Ko brazgotina dozori, postane nizka, mehka in voljna na dotik, kožne barve ter brez simptomov, kot so srbenje ali bolečinsko nelagodje.

Kaj je keloidna brazgotina in hipertrofična brazgotina?

Hipertrofična brazgotina je svetlo rožnata ali rdeča, dvignjena, lahko je srbeča ali boleča. Hipertrofične brazgotine se najpogosteje pojavljajo pri mladih ljudeh (najstnikih) ali pri ljudeh z genetsko predispozicijo (takšen tip brazgotin se pojavlja v družini).

Keloidne brazgotine so veliko redkejše, saj gre za obliko benignega (nenevarnega) brazgotinskega tumorja. Keloidne brazgotine rastejo izven meja reza in so biološko aktivne še leta po tem, ko se je rana že zacelila. Imajo veliko podobnih simptomov kot hipertrofične brazgotine, a jih je težje zdraviti.

Kako poteka celjenje brazgotin?

V prvem letu po operaciji vas bo vaša kirurginja redno spremljala in ocenjevala vaše okrevanje. V prvih štirih tednih po operaciji se vaši rezi še vedno smatrajo za rane. Opazite lahko majhne kraste ali vlažna območja zdravljenja, kar je povsem normalno, še posebej po redukciji ali dvigu dojk. Po mesecu dni se pojavi brazgotinasto tkivo in takrat vaši rezi preidejo v brazgotine.

Nega brazgotin naj se začne približno mesec dni po posegu (do tedaj bodo rano pokrivali obliži). Vključuje naj masažo vaših brazgotin in uporabo lokalnega silikonskega gela za brazgotine ali silikonski obliž, ki ga lahko dobite v lekarni. Silikonski gel je skupaj s pritiskom (bodisi z masažo ali s silikonskimi ploščicami za brazgotine) edina terapija, ki je bila klinično preizkušena in dokazano pospeši celjenje brazgotine ter izboljša njihov končni videz.

Masaža pomeni trdno, neposredno pritiskanje na brazgotine z vašimi prsti, tako da pritiskate ali ščipate brazgotine. Mesec dni po posegu vas bomo naučili, kako masirati vaše brazgotine, predvsem na območjih s čvrstejšimi, testastimi oteklinami. Masiranje ne more poškodovati kožnih rezov, prav tako ne more povzročiti težav, kot je razprtje rane. Z masažo se izogibajte predelom, ki se počasi celijo ali so še pokriti s krastami. O masiranju vaših brazgotin vas bomo poučili ob rednih pregledih po operaciji.

Kaj še lahko storite za izboljšanje celjenja brazgotin?

Zelo pomembno je, da operiranih predelov brez ustrezne zaščite leto dni ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Na mestih rezov in na vseh pordelih ali podplutih predelih med zorenjem brazgotin priporočamo uporabo krem za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem vsaj 30, tudi pod tankimi oblačili in celo pod kopalkami. Na brazgotinah lahko sicer med celjenjem pride do hiperpigmentacije oziroma poltrajne potemnitve brazgotin, kar lahko traja več let, še posebej pri osebah temnejše polti.

Kakšne posebne terapije so na voljo za problematične brazgotine?

Če vidimo, da brazgotine postajajo hipertrofične ali celo keloidne, priporočamo dodatne terapije. Po rutinski terapiji, ki jo priporočamo za celjenje brazgotin, vam lahko kirurg med rednim pregledom vbrizga kortikosteroidno zdravilo z lokalnim anestetikom. Injiciranje se lahko ponavlja v 4 do 6-tedenskih intervalih, vse do želenega učinka. Običajno so za to potrebne do tri terapije.

Revizijske operacije, ko se brazgotina ponovno izreže, so običajno zadnja oblika terapije dvignjenih, simptomatičnih (srbečih ali bolečih) ali raztegnjenih brazgotin. Korekcija manjših brazgotin se lahko izvede ambulantno, v lokalni anesteziji. Če so brazgotine večje, ali je izrez brazgotine pridružen kakšnemu dodatnemu kirurškemu posegu, potekajo v splošni anesteziji v operacijski dvorani. Včasih se ob izrezu v primeru keloidnih brazgotin odločimo še za hkratno injekcijo kortikosteroida. Korekcija brazgotin se priporoča šele od 6 do 12 mesecev po operaciji. Želimo, da si telo po prvotnem operativnem posegu najprej v celoti opomore.
7Posebna navodila za ravnanje po operaciji dojk

Kakšne so telesne omejitve po operaciji dojk?

Po povečanju, dvigu ali zmanjšanj dojk se v 2 do 3 tednih po operaciji izogibajte dviganju več kot 2,5 kilogramov (to npr. vključuje težke prenosne računalnike, ročne torbice, otroke in hišne ljubljenčke). Prvih nekaj tednov po posegu se izogibajte dejavnostim, ki dvigujejo srčni utrip in krvni tlak, kot je telesna vadba ali preveliko naprezanje, saj lahko to povzroči otekline ali neudobje. Počivajte in pustite svojemu telesu, da okreva.

Mesec dni po operaciji lahko ponovno začnete s telesno vadbo, če to vašemu telesu ustreza. Naše pravilo za pooperativne fizične dejavnosti je: »Poslušajte svoje telo«. Vaše telo vam bo samo povedalo, kdaj bo pripravljeno na ponovno vadbo in kako hitro lahko povečate napor. Če še vedno čutite bolečino, potem je to znak, da se rana še vedno celi in da morate še počivati kak teden več.

Koliko časa po operaciji dojk lahko opravim mamografijo?

Če ste stari več kot 40 let, priporočamo, da pred operacijo dojk opravite preventivni pregled z mamografijo. Če še niste stari 40 let, rutinska mamografija ni priporočena, če v vaši ožji družini v preteklosti ni bilo primerov raka na dojki ali jajčnikih. Naj vas ne bo strah, da bi lahko z operacijo dojk povečali tveganja za pojav rakavega obolenja na tem delu telesa, saj temu ni tako. Prav tako operativni poseg ne bo kakorkoli zmanjšal možnosti odkrivanja raka na vaših dojkah z ultrazvokom ali mamografijo.

Profilaktični antibiotiki in prsni vsadki

Za vse pacientke, ki jim vstavimo prsne vsadke, priporočamo eno dozo profilaktičnih antibiotikov eno uro pred kakršnim koli posegom, ki bi lahko povzročil, da bi bakterije iz nosu, ust ali prebavil vstopile v krvni obtok ter morebiti povzročile okužbo prsnega vsadka. Primeri vključujejo posege na zobeh, operacije sinusov in kolonoskopijo. To priporočilo je podobno preprečevanju okužbe drugih vsadkov v telesu, kot so umetni kolki, ali če imate šum na srcu.

Eno uro pred vašim posegom na zobeh/sinusih/debelem črevesu je treba zaužiti eno samo dozo antibiotikov. Običajno svetujemo Amoksiklav (hkrati 2 tableti po 1000 mg), v primeru alergije na penicilin pa Klindamicin (600 mg naenkrat). Če ne veste, ali morate jemati preventivne antibiotike, se o tem pozanimajte na posvetu pri svojem zdravniku. Antibiotiki NISO potrebni za manjše posege, ki zajemajo zgolj kožo (odstranitev materinega znamenja, botoks, kožna polnila itd.), ali za manikure in pedikure. Antibiotikov ni več treba jemati po vašem posegu na zobeh, sinusih ali debelem črevesu, saj tveganje za morebitne infekcije po končanem posegu ne obstaja več.

Kakšni so znaki in simptomi okužbe dojk?

Če se na vaših dojkah pojavi rdečica, toplota, bolečina, otekline ali vročina, višja od 38, 5°C, vas prosimo, da nas o tem čimprej obvestite. To so namreč znaki in simptomi infekcije, kar pomeni, da je morda prišlo do okužbe vašega prsnega vsadka. Predpisali vam bomo antibiotike in vas takoj, ko bo to mogoče, pregledali. Če pri zgoraj opisanih simptomih predolgo čakate na pregled ali terapijo, lahko pride do pojava kapsularne kontrakture.
8Posebna navodila za ravnanje po operaciji trebuha

Kompresijsko oblačilo za trebuh

Pacienti se po opravljeni abdominoplastiki zbudijo z oblečenim kompresijskim oblačilom - steznikom za trebuh. Kompresijsko oblačilo zagotavlja v obdobju prvih tednov po posegu enakomeren pritisk na operiranem predelu. Priporočljivo ga je nositi 6 tednov po operaciji, 23 ur na dan, kar pripomore k najboljši obliki trebuha. Odstrani se lahko med tuširanjem in morda ponoči ali med počivanjem.

Steznik lahko prenehate nositi po 6 tednih. Kljub temu mnogo pacientov uživa v podpori in udobju steznika kar 3 mesece ali celo več.

Telesna drža med spanjem in hojo po abdominoplastiki

Po korekciji trebuha vam bo med spanjem udobneje, če boste pod kolena namestili nekaj blazin za nežen upogib kolen, podoben položaju telesa med vašim bivanjem v bolnici. Ta položaj sprosti pritisk s spodnjega dela hrbta in olajša morebitno napetost okoli reza na trebuhu. Po operaciji se ne more zgoditi, da bi raztrgali šive, saj potekajo skozi tri različne in močne anatomske plasti. Vendar vam bo v tednu ali dveh po operaciji med naslanjanjem oz. počivanjem najbolj udobno v rahlo upognjenem položaju. Ni vam treba spati na stolu ali v bolniški postelji; vaša lastna postelja z nekaj dodatnimi blazinami bo najbolj udobna.

Tako v obdobju takoj po posegu med stanjem morda ne boste mogli biti povsem vzravnani ali zravnati zgornjega dela telesa. Ni vam treba hoditi okoli v zgrbljenem položaju, saj bo to privedlo do togosti in bolečin v križu. Če so vam takoj po posegu namestili kompresijski povoj, bo steznik podprl vaš križ in mesto reza na sprednji strani, kar vam bo omogočilo, da stojite in se gibate v vzravnanem položaju.

Ko boste pripravljeni, lahko spite v povsem vzravnanem položaju in hodite s povsem vzravnanim zgornjim delom trebuha. Morda še več mesecev po posegu ne boste mogli povsem vbočiti hrbta (pri jogi ali drugih vajah). Bodite potrpežljivi, prisluhnite svojemu telesu in sledite zdravnikovim napotkom, ko boste spet začeli z napornejšimi dejavnostmi.

Tuširanje po abdominoplastiki

Tuširate se lahko tudi z vstavljenimi drenažnimi cevkami, razen v primeru prsnih vsadkov z drenažnimi cevkami na območju dojk (tuširanje lahko poveča tveganje infekcije vsadka). Če niste prepričani, ali se lahko tuširate, prosimo, preverite to pri svojem zdravniku. Da drenažne cevke med tuširanjem ne bodo prosto visele, si okoli vratu privežite trak, vrv ali dolgo ogrlico ter zbiralno posodico pripnite nanje, tako da bo visela brez napetosti.
9Posebna navodila za ravnanje po liposukciji

Kompresijsko oblačilo po liposukciji

Po liposukciji trebuha boste po operaciji nosili posebno kompresijsko oblačilo za trebuh. Pri liposukciji bokov in stegen bo imelo kompresijsko oblačilo odprtino, ki omogoča opravljanje potrebe brez odstranitve steznika. Dodatna specializirana kompresijska oblačila so zasnovana tudi za druge dele telesa: roke (rokavi), prsni koš (oblačila za trup ali posebni povoj) in brado ( trak za brado).

V prvih 3 do 5 dneh po liposukciji je treba stalno nositi kompresijsko oblačilo. V tem obdobju bodo otekline največje in oblačilo jih bo zmanjšalo. Med vašim prvim pregledom v ordinaciji po posegu bomo preverili mesta rezov in od takrat boste lahko steznik odstranili vsak dan pred tuširanjem.

Vaš steznik morate nositi 24 ur na dan, dokler podplutbe ne izginejo, snamete ga lahko le pred tuširanjem (približno 2 do 3 tedne). Steznik lahko še naprej nosite pod vašimi običajnimi oblekami in nihče ne bo videl, da ste imeli operacijo. Kompresijska oblačila je priporočljivo nositi do 6 tednov po operaciji, saj to pospeši izginjanje otekline.
10Posebna navodila za ravnanje po operacijah na obrazu

Dvig glave med spanjem

Po operaciji na obrazu je priporočljivo spati z dodatnimi 2-3 blazinami pod glavo, tako da je vaša glava dvignjena za približno 30 stopinj. To bo pomagalo pri zmanjšanju oteklin po operaciji in zagotovilo hitrejše okrevanje.

Mrzli obkladki na očeh in obrazu

Noč po posegu lahko na operirano mesto vsako uro za 20 minut položite mrzli obkladek z ledom, zavitim v mehko krpo. Pazite, da ledu ne uporabljate predolgo, saj mraz omrtvi že tako relativno neobčutljivo območje po posegu, obenem pa lahko pride do omrzlin, če led uporabljate več kot 20 minut naenkrat.

Izogibanje naporom, sklanjanju in dviganju

V prvih nekaj tednih po posegu na obrazu, tako kot po drugih estetskih operacijah, ne smete dvigati svojega srčnega utripa in krvnega tlaka, zato se ne smete naprezati oziroma napenjati med opravljanjem potrebe na stranišču, se sklanjati ali dvigovati predmetov, ki so težji od 2,5 kg, saj lahko to povzroči krvavitve. Telesna vadba ni dovoljena vsaj en mesec do šest tednov po operaciji. Vaš kirurg vam bo svetoval, kdaj lahko varno začnete z normalno dejavnostjo po opravljeni operaciji na obrazu.
11Izogibanje soncu in uporaba krem za zaščito pred soncem
Po vseh vrstah estetskih operacij, še posebej na obrazu, je zelo pomembno, da operiranih predelov ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, saj lahko pride do hiperpigmentacije (morebitne trajne potemnitve kože in brazgotin) in opeklin. Izjemno pomembna je uporaba krem za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem vsaj 30, ki jih lahko začnete uporabljati že en teden po posegu.