Povečanje dojk – Operacija prsi (augmentacijska mamaplastika)

1Kaj je augmentacija – operacija prsi za povečanje dojk?
Augmentacija – povečanje dojk je operacija prsi, pri kateri vstavimo prsne vsadke pod tkivo dojke in tako povečamo prirojeni volumen dojke. Če imate relativno majhne dojke ali želite nadomesti izgubljeni volumen zaradi staranja, nosečnosti ali po veliki izgubi teže, ta operacija prsi prispeva k usklajenejšemu videzu vašega telesa.
Povečanje dojk izboljša samopodobo žensk in poveča njihovo samozavest. Kot ženska estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., še toliko bolj intimno razume, kako lahko mnenje ženske o lastnih dojkah vpliva na samopodobo in ženstvenost.
Ženske, ki jih zanima operacija prsi, običajno predvsem motijo njihove relativno majhne prsi, ki niso skladne s celotno postavo oz. imajo prsi, ki so zaradi dojenja upadle in povešene. Takšne ženske si nemalokrat vstavljajo vložke za povečanje volumna, saj ugotavljajo, da so jim nedrčki postali preveliki. Druge ženske si želijo bolj simetričnih prsi, če je ena dojka drugačne velikosti ali oblike kot druga. Vse ženske, ki opravijo poseg povečanja dojk, se za to odločijo, ker si želijo bolj uravnoteženo telesno obliko.
V nasprotju s številnimi fotografijami, ki so prikazane v raznih medijih in ki prikazujejo povečavo dojk ter na sploh estetske posege v negativni luči, si večina žensk, ki si v naši ordinaciji želi povečanja dojk, ne želi njihovega nenaravnega, umetnega videza. Naš cilj je vedno ustvariti čudovite, naravne rezultate povečanja dojk, ki so videti, kot bi se z njimi rodili.
2Kdo so ustrezne kandidatke za augmentacijo – povečanje dojk?
Operacija prsi je primerna za kandidatke, ki so zdrave, v dobri fizični kondiciji in imajo primerno telesno težo ali stabilno težo po njeni večji izgubi. Operacija prsi je primerna tudi za ženske z relativno majhnimi dojkami, glede na celotno postavo, in ženske, ki bi rade imele polnejše ter bolj napete dojke.
Ženske, ki jih zanima operacija prsi, večkrat omenjajo, da bi si želele dojk, ki bi bile takšne, kot če si v nedrček vstavijo vložek ali nosijo t. i. push up. Mnoge mamice si želijo polnejših in bolj napetih dojk, takšnih, kot so jih imele pred nosečnostjo ali med dojenjem.
Operacija prsi - povečanje dojk je združljiva z dvigom dojk (mastopeksija), ko so dojke občutno povešene. Estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., vas bo ob posvetu natančno pregledala in ugotovila, če je potrebna t. i. kombinirana augmentacijska mastopeksija.
Preberite več o agumentacijski mastopeksiji.
3Kakšne oblike prsnih vsadkov so na voljo?
Prsni vsadki, ki jih uporabljamo v Sloveniji pri operaciji prsi, so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani s silikonsko ovojnico. Silikon je naraven element in inertna snov, ki je biokemično najbolj podobna ogljiku (to je element v telesu, zaradi katerega smo „organski“) ter se varno uporablja v številnih medicinskih napravah in pripomočkih.
Na slovenskem tržišču je na prisotnih več proizvajalcev prsnih vsadkov. Allergan, Mentor in Politech so znamke prsnih vsadkov, ki jih uporablja estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med.
Velikosti prsnih vsadkov segajo od najmanjših, volumna od le 50 cc do 800 cc. Vsadki imajo lahko gladko ali zrnato – teksturirano površino, njihova oblika je lahko kapljična ali okrogla. Kateri vsadek je najustreznejši za vas, je odvisno od mnogih dejavnikov, vključno z vašo starostjo, volumnom in gostoto vaših dojk, kakovostjo kože dojk, vašo težo, predvsem pa je to povezano z vašimi estetskimi cilji in željami. Med pogovorom z vašo estetsko kirurginjo Nino Suvorov, dr. med., bosta skupaj pregledali vse možnosti in določili, kakšen vsadek je pri operaciji prsi najprimernejši za vas.
4Kakšne so prednosti prsnih vsadkov s silikonskih gelom?
V svetu, predvsem v Združenih državah Amerike, v dojke vstavljajo tudi vsadke, ki so namesto s silikonskim gelom polnjeni s fiziološko raztopino. Zakaj smo pri nas mnenja, da so silikonski vsadki boljši, hkrati pa povsem enako varni kot tisti, polnjeni s fiziološko raztopino?
Vsadki z gelom dajo dojkam naravnejši videz, občutek dejanskega tkiva dojk, manjša je tudi možnost nagubanja površine vsadka (t. i. ripling - pojav, ko se površina vsadka naguba do te mere, da so gube pri tistih, ki imajo malo podkožja, vidne skozi kožo, kar je iz estetskega vidika zelo neprijetno). Stopnja zapletov pri vsadkih iz obeh materialov je enaka.
5Ali je silikon varen?
Povečanje dojk oz. operacija prsi je osebna odločitev vsake ženske in o njej je treba temeljito razmisliti. Vse naše pacientke spodbujamo, da se pred posegom podrobneje pozanimajo o varnosti in postopkih povečanja dojk. Večina žensk, ki jih zanima operacija prsi, ima eno glavno vprašanje: „Ali je silikon varen?“
Zelo si prizadevamo, da bi ženske podučili o njihovih možnostih pri kirurškem posegu, ob predstavitvi povečanja dojk pa poudarjamo, da so vsadki iz silikonskega gela varni.
Silikon je eden od najpogosteje uporabljenih mehkih vsadnih medicinskih materialov. Različne vrste silikona se že desetletja uporabljajo v medicini, npr. cevke v ušesih pri otrocih, srčni spodbujevalniki in umetni sklepi. Pravzaprav so prsni vsadki iz silikona, ki je na vrsti operacija prsi, najbolj preučevani vsadni medicinski pripomoček v zgodovini. Vsi prsni vsadki, tudi tisti, polnjeni s fiziološko raztopino, so prevlečeni s silikonsko lupino in se razlikujejo zgolj v snovi polnila.
6Kakšne reze uporabljamo pri augmentaciji – povečanju dojk?
Operacija prsi omogoča, da prsne vsadke vstavimo v dojke skozi različne reze:Rez v inframamarni gubi (IMG) (v naravni gubi pod dojkami) se uporablja pri večini operacij povečanja dojk, in to iz več razlogov:

Rez v inframamarni gubi najbolj učinkovito ohranja dve glavni funkciji dojk: (1) dojenje in (2) užitek. Pri rezu v gubi pod dojko se brazgotina nahaja v naravni gubi in se ne razteza ali postane privzdignjena, kar se lahko zgodi na drugih predelih. Nedotaknjene so vse vitalne anatomske strukture dojke, ki vodijo do prsne bradavice in kolobarja (mlečne žleze, živci in krvne žile), s čimer se ohranja funkcija dojk. Nobeno tkivo dojke med operacijo ni prekinjeno. Ta rez je torej tudi teoretično najmanj moteč za prihodnje dojenje in/ali mamografijo.

Ko poteka operacija prsi in je vsadek nameščen v dojko, obstaja v prihodnosti možnost dodatne operacije. Rez v inframamarni gubi se najpogosteje uporablja pri dodatnih operacijah, npr. za zamenjavo vsadka, popravo, ali dvig dojk, saj ga je najlažje ponovno uporabiti in povzroča najmanjše deformacije tkiva dojke tudi, če bi bilo treba vsadke kdaj samo odstraniti. Brazgotine po rezu v inframamarni gubi so skrite pri pogledu od zgoraj ali od spredaj, tudi če nosite bikinke, saj so običajno vidne zgolj ob temeljitem pregledu, če so dojke dvignjene. Večina drugih rezov je uporabna zgolj enkrat in je pri dodatnih operacijah vseeno treba dodati rez v inframamarni gubi.

Periareolarni rez se izvede po robu „areole“, pigmentiranega kolobarja okoli prsne bradavice. Na tem mestu se nahajajo bakterije, skupaj z mlečnimi žlezami, krvnimi žilami in živci, ki vodijo do prsne bradavice. Nekatere od teh struktur je, ko traja operacija prsi, treba prekiniti, kar vodi do večjega tveganja za zaplete, kot so infekcija, slabša občutljivost, težave pri dojenju. Če pride do t. i. hipertrofičnih brazgotin (brazgotine, ki so dvignjene nad nivo preostale kože, čvrste in širše kot običajno), lahko postanejo vidne celo skozi obleko. Prav zato se za ta rez pri povečavi dojk redkeje odločamo.

Transareolarni rez, ki poteka skozi prsno bradavico in kolobar, lahko prav tako prereže tkivo dojke in/ali mlečne žleze, krvne žile in živce, ki vodijo do prsne bradavice. Posledica tovrstnega reza je lahko retrakcija prsne bradavice (permanentno vbočenje bradavice), do katerega lahko pride zaradi zabrazgotinjenja tkiva. Tveganje infekcije zaradi bakterij, ki se nahajajo na tem mestu, je pri tem pristopu nekoliko višja. Rez skozi kolobar lahko ovira kasnejše dojenje, in če se ta rez večkrat ponovi, lahko pride v predelu kolobarja po odstranitvi vsadkov do trajnih vdolbin. Zato se transareolarni rez redko uporablja.

Transaksilarna augmentacija dojk pomeni vstavitev vsadkov v dojko skozi rez pod pazduho. To je prav tako enkratni rez (ni ga mogoče uporabiti pri kasnejših posegih, povezanih s prsnimi vsadki), ki povzroči brazgotine na mestu, kjer se večina žensk brije in kjer običajno rastejo bakterije. Možnost pojava infekcij je pri tem pristopu potencialno višja, in če se pojavijo zapleti, je potreben ločen rez, običajno pod dojkami v IMG. Tovrstne povečave dojk zaradi večje verjetnosti zapletov estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., ne izvaja.
7Ali bodo prsni vsadki vstavljeni pod ali nad mišico?
Ko poteka operacija prsi, je prsne vsadke mogoče vstaviti bodisi samo pod žlezo dojke (subglandularni položaj), pod žlezo in prsno-pektoralno mišico (submuskularni položaj). Tretji način je delni submuskularni položaj (dual plane ali dvoravninski), pri katerem vsadek leži delno pod žlezo in delno pod mišico. Vsaka tehnika ima, glede na mnenje, kirurško usposobljenost in poklicne izkušnje, svoje zagovornike.
V ambulanti vam bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., po temeljitem pogovoru in ob upoštevanju vaših želja predlagala, katera lega vsadka bi bila za vas najprimernejša.
8Kako poteka augmentacija – operativno povečanje dojk?
Operacija prsi oz. operacija povečanja dojk se začne z rezom v inframamarni gubi dojke, skozi katerega se nato v dojki oblikuje žep oziroma prostor, kamor se kasneje vstavi prsni vsadek. Ta prostor se običajno nahaja delno pod tkivom dojke, delno pod mišico, kar je t. i. dual plane tehnika povečave dojk, ki jo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., najpogosteje uporablja.

Če gre za t. i. subglandularno vstavo vsadka, se žep oblikuje le pod žlezo. Oblikovani žep se, zaradi preprečitve morebitnih kasnejših vnetij, ko poteka operacija prsi, večkrat izpere z antibiotično raztopino, nato pa se z zelo natančno in sterilno tehniko vstavi prsni vsadek. Včasih lahko, v kolikor se pred operacijo ne moremo natančno odločiti o končni velikosti vsadka in nihamo med dvema različnima vsadkoma, v žep vstavimo začasen merilni vsadek – sizer. Izbrati ga je mogoče v več volumnih in na podlagi videza dojk, ki ga dosežemo z vstavitvijo sizerja v žep dojke. Tako se lahko odločimo za pravi vsadek. Rez v IMG se nato zašije po plasteh in operacija prsi je končana.

Operacija prsi zahteva individualizirano načrtovanje, saj je vsakdo izmed nas drugačen. Začeli ga bomo z vašim prvim srečanjem z estetsko kirurginjo Nino Suvorov, dr. med., nadaljevali s pregledom pred operacijo in končali na dan, ko vas čaka operacija prsi.
Prosimo, da preberete poglavje Priprava na kirurški poseg, kjer boste izvedeli več o pripravi na postopek in o dogajanju v operacijski sobi med operacijo, tudi ko poteka operacija prsi.
9Kako bo določena velikost mojega prsnega vsadka?
Najustreznejšo velikost prsnega vsadka, ko nas čaka operacija prsi, določimo individualizirano, za vsako žensko posebej. Prsni vsadek mora ustrezati vaši višini, teži, življenjskemu slogu in vaši postavi, obenem mora biti sorazmeren vašim telesnim oblinam.
Operacija prsi - povečanje dojk vključuje veliko več kot zgolj izbiranje velikosti vsadka v ordinaciji. To je dinamični proces, ki vključuje skrbno načrtovanje, številne razgovore z vašim kirurgom, ki mora izkazati ustrezno kirurško presojo v operacijski dvorani in imeti poleg tega tudi estetski čut za to, kaj bo videti lepo na vašem telesu.
Cilj za vsako od naših pacientk, ki jo čaka operacija prsi, je zagotoviti lepe, naravne rezultate, kar se da najbližje pričakovanjem. Posledično vam po vaši začetni konzultaciji damo tudi zabavno domačo nalogo: »Naročimo vam, da poiščete slike dojk, ki predstavljajo primere rezultatov, ki si jih želite.« Slike, ki ustrezajo velikosti, obliki in napetosti, podrobnosti prsnih bradavic in kolobarja ter druge značilnosti, ki so vam všeč, imenujemo idealne slike. Slike, ki ponazarjajo to, čemur se želite izogniti in česar ne marate, se imenujejo negativne slike.
Vse te slike so enako pomembne za vizualno osvetlitev tega, kaj želite doseči in čemu se želite izogniti. Te slike so lahko prevzete s spleta, iz naše galerije fotografij stanja pred in po posegu, z drugih spletnih strani, revij, ali pa gre za druge slike, ki jih najdete med svojo raziskavo. Ženske lahko s seboj kot idealne slike prinesejo tudi lastne fotografije iz prejšnjih življenjskih obdobij (npr. med dojenjem ali pred nosečnostjo).
Ob vašem drugem obisku v ordinaciji vas bomo prosili, da s seboj prinesete svoje idealne in negativne slike, tako da bomo lahko z vami podrobneje pregledali vaše želene cilje ter določili najboljši načrt kirurškega posega. Čeprav ne obstaja zagotovilo, da vam bo operacija prsi prinesla točno takšen videz, kot ste ga našli na fotografijah, ta »naloga« vsakemu, omogoča da bolje razume, kaj si želi in kakšne so podrobnosti pričakovanega rezultata.
10Ali je dojenje po povečanju dojk še vedno mogoče? Kaj pa občutek v prsni bradavici?
Če operacija prsi ni povzročila prekinitve povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk, bodo ostale nedotaknjene vse strukture, ki vodijo do prsne bradavice, vključno z mlečnimi žlezami, senzoričnimi živci in krvnimi žilami. Prav ohranitev temeljnih struktur je glavni razlog, da v naši ordinaciji za povečanje dojk običajno priporočamo rez v inframamarni gubi dojke, ko to omogoča.
Po posegu za povečanje dojk se bo sčasoma vrnil tudi občutek v vaši prsni bradavici. Popolno okrevanje po posegu, kot je operacija prsi ,sledi šele po nekaj tednih ali mesecih. Še naprej boste lahko dojili, če ste bili tega zmožni tudi pred posegom.
11Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri augmentaciji – povečanju dojk?
Za več informacij o morebitnih tveganjih in zapletih preberite poglavje Priprava na kirurški poseg, o samem kirurškem posegu izveste več v poglavju Poseg za vstavitev prsnih vsadkov. Za dodatne informacije po operaciji preberite še poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji dojk.
12Ali je mogoče tudi s prsnimi vsadki opraviti mamografijo?
Ne glede na položaj prsnega vsadka (pod ali nad mišico), material (silikon ali solna raztopina) in velikost vsadka, ta ne preprečuje samopregledovanja dojk, pregledov dojk pri zdravniku, mamografije, ultrazvočnih preiskave, magnetne resonance ali drugih tehnik odkrivanja raka.Operacija prsi oz. povečanje dojk ne bo povečalo vašega tveganja, da dobite raka na dojkah, prav tako vsadki ne bodo ovirali pregledov za ugotavljanje raka. Če ste stari več kot 40 let, bi morali pred vsako operacijo na prsih opraviti preventivno mamografijo.
Če ste stari manj kot 40 let, rutinska mamografija ni potrebna, če v vaši ožji družini ni bilo primerov raka na prsih ali jajčnikih. Estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., bo med konzultacijo pregledala vašo celotno anamnezo in po potrebi priporočila slikanje prsi ali druge postopke. Po vstavitvi vsadkov o tem opozorite tehnike, ki izvajajo mamografijo, da pripravijo dodatne posnetke oz. da poskrbijo za popoln prikaz celotnega tkiva okoli vsadka.
13Kje lahko vidim fotografije pred in po opravljeni augmentaciji – povečanju dojk?
Če vas zanima, kakšne rezultate da operacija prsi, kliknite na ta gumb za dostop do fotografij pred in po opravljeni augmentaciji – povečanju dojk.
14Kakšne bodo brazgotine po augmentaciji – povečanju dojk?
Rez v inframamarni gubi dojke, ki se uporablja za povečanje dojk, je fina, tanka črta, dolga približno centimeter in pol. Če je skupaj s povečanjem opravljen dvig dojk, bodo dodatni vrezi ravno tako prikriti na območju pod kopalkami.
Za več informacij o brazgotinah preberite poglavje Odpravljanje brazgotin.
15Ali bom po augmentaciji – povečanju dojk potrebovala še kakšno dodatno operacijo?
V času vašega življenja boste morda potrebovali vsaj še en dodaten poseg, povezan z vašimi vsadki. To lahko vključuje odstranitev, zamenjavo ali prilagoditev velikosti vsadka, glede na spremembe vaših želja, potreb in staranje ter s tem povešanje vaših dojk. Kljub temu prsni vsadki niso kot pnevmatike in jih ni treba zamenjati vsakih 10.000 kilometrov.
Vaša estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., vas bo spremljal skozi daljše časovno obdobje in poskrbela, da boste vedno videti dobro še veliko let po operaciji. Če nimate problemov ali si sami v prihodnosti ne želite dodatnega posega, ni razloga za dodatne operacije.
16Kako naj vem, ali je augmentacija – povečanje dojk ustrezna zame?
Ob prvem posvetovanju pred samim posegom bo estetska kirurginja Nina Suvorov, dr. med., z vami preživela dovolj časa, da vas osebno spozna in pridobi celotno anamnezo. Kot strokovnjakinja in ženska intimno razume, kako lahko mnenje žensk o lastnem telesu vpliva na samopodobo, samozavest in ženstvenost, zato vam želi zagotoviti rezultate, ki si jih želite. Preučila bo vaše razloge za operacijo in, če ste ustrezna kandidatka, podrobno opisala vaše možnosti.