Priprava na kirurški poseg

1Kdo je primeren kandidat za estetsko operacijo?
Pred kirurškim posegom morate biti zdravi, s stabilno telesno težo, brez velikih nihanj, brez strogih diet. Priporočljivo se je ukvarjati z redno telesno vadbo in imeti celostno prehrano, brez prehranskih primanjkljajev.

Temeljnega pomena za uspešen poseg je telesno, čustveno in duhovno zdravje. Če načrtujete estetsko operacijo, bi morali imeti podporo, tako čustveno kot fizično, vaše družine in ožjih prijateljev, kot tudi podporo pri dejavnostih med vašim okrevanjem, v skladu z navodili kirurga.

Neustrezno zdravljena sladkorna bolezen, drugi večji zdravstveni problemi in kajenje lahko predstavljajo težave med in po operativnih posegih, zato morda niste primerni za operacijo.

Na posvetu s kirurginjo se boste pogovorili o vaših morebitnih preteklih zdravstvenih težavah, ocenila bo tudi vaše trenutno zdravstveno stanje. Preden boste dobili dovoljenje za operacijo, boste morda morali opraviti temeljit pregled pri vašem osebnem zdravniku in ustrezne laboratorijske preiskave.
2Zakaj je kajenje tako velika težava pri odločanju za estetsko operacijo?
Kajenje negativno vpliva na vaš imunski sistem, zato je celjenje ran upočasnjeno, prav tako je povečano tveganje za razvoj okužbe po vsakem kirurškem posegu. Svetujemo, da prenehate s kajenjem vsaj 4-6 tednov pred operacijo. Odsvetujemo uporabo nikotinskih obližev in žvečilk, saj nikotin zožuje žile, ki so temeljnega pomena za celjenje, to pa lahko preprečuje celjenje ran in povzroča neželene zaplete po operacijah.
3Kaj se v resnici dogaja med estetsko operacijo?
Estetske operacije so večji operativni posegi, ki običajno zahtevajo splošno anestezijo, čeprav je nekatere postopke mogoče opraviti tudi v lokalni anesteziji, z uporabo lokalnega anestetika. V primeru, da je za poseg potrebna splošna anestezija, vam bomo najverjetneje predlagali, da po operaciji pri nas ostanete vsaj do naslednjega dne, torej na enodnevni hospitalizaciji. Kadar je poseg opravljen v lokalni anesteziji, lahko odidete domov že isti dan.

Ko boste v operacijski dvorani zaspali, bomo del telesa, na katerem bo potekal operativni poseg, sterilno pripravili. Vašo glavo in roke bomo po potrebi nežno pritrdili, kar med posegom omogoča spremembe v položajih, od ležanja do sedenja, to pa zagotavlja najboljše mogoče rezultate v vseh položajih.

Če želite podrobnejše informacije o kirurškem posegu, se o tem pogovorite na posvetu z vašo kirurginjo.

Operativno rano zašijemo s šivi in po potrebi vanjo vstavimo drenažno cevko. Po končanem posegu nadenemo kompresijske povoje in vas odpeljemo v prebujevalnico. Tam se dokončno zbudite iz anestezije, nekaj časa vas še opazujemo, nato vas premestimo v vašo sobo.
4Kako se lahko najbolje pripravim na estetsko operacijo?
K najboljši izkušnji in rezultatom lahko pripomorete tudi sami. Pomembno je, da ste fizično in psihično dobro pripravljeni ter pozitivno naravnani. Biti morate kar se da zdravi in brez nepotrebnega stresa, ki bi lahko negativno vplival na vaše zdravljenje.Estetska operacija je osebna odločitev in za večino ljudi tudi zelo zasebna. Kljub temu je pomembno, da imate podporo vsaj enega ali dveh dobrih prijateljev oziroma družinskih članov – vašega najožjega kroga, ki bo tvoril del vaše »pooperativne ekipe za okrevanje«. Seznanite jih z vašimi načrti za kirurški poseg in jih poučite o tem, kako vam lahko pomagajo po posegu. Vedeti morate, kdo so vaši podporniki, da jih lahko prosite za pomoč v določenih situacijah v kratkem obdobju po operativnem posegu.Najbolje je, da s seboj na predoperativni pregled v ordinacijo pripeljete enega od teh članov vaše pooperativne ekipe za okrevanje. Obenem se bodo tako lahko poučili, kako vam lahko najbolje pomagajo pri pripravi na poseg, kaj lahko pričakujejo na dan posega, izvedo lahko več o vaših začasnih omejitvah po operaciji in možnostih za pomoči pri okrevanju.Za dodatne informacije o estetski operaciji preverite poglavje Nasveti za ravnanje po operaciji.
5Prilagoditev telesne podobe po estetski operaciji
Po vsakem operativnem posegu preoblikovanja telesa, ne glede na to, kako majhen je, bo prišlo do obdobja prilagoditve telesne podobe. Običajno je sprememba videza vašega telesa zelo razburljiva, saj ste jo dolgo načrtovali. Vendar vaši možgani potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo telo in sprejmejo novo telesno podobo. Vedite, da je povsem normalno, če se v tem obdobju počutite nekoliko drugače, jokavo, tesnobno ali celo vznemirjeno.

Naše paciente in njihove družinske člane že pred posegom opozorimo na to. Po posegu je pomembno nadzorovati svoje občutke in si dopustiti dovolj časa za popolno telesno, mentalno in čustveno okrevanje. Če se po posegu počutite nelagodno, si omogočite več časa za okrevanje. Tudi večje telesne spremembe bodo vključene v vašo telesno podobo kot „novo normalno stanje“. To lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, vseskozi pa smo vam pri tem na voljo.
6Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri estetski operaciji?
Morebitna tveganja in zapleti vključujejo splošna tveganja, ki so povezana s kirurškimi posegi, kot tudi tista, ki se nanašajo prav na del telesa, ki bo operiran.

Vsi kirurški posegi prinašajo tveganje slabosti in bruhanja po splošni anesteziji. Med spanjem boste preventivno dobili zdravila proti slabosti. Dodatna zdravila boste dobili po potrebi, če boste izkusili slabost, običajno pa ti občutki izginejo po nekaj urah.

Zaradi operativnega posega se lahko pojavi hematom, ko se v operiranem delu nabere kri. Tveganje za hematom se poveča v primeru neurejenega, povišanega krvnega tlaka, ali če ste pred posegom jemali antikoagulacijska zdravila (zdravila proti strjevanju krvi).

Serom je nabiranje tekočine v operiranem področju , na primer okoli prsnega vsadka, od nekaj dni do več tednov po posegu. Ta tekočina bo nežno odvajana s pomočjo drenaže. Ker je tekočina seroma zelo primerna za rast bakterij, drenaža zelo zmanjša tveganje infekcije in omogoča okrevanje brez zapletov, z najboljšimi rezultati.

Že pred posegom so vaše dojke najverjetneje nekoliko asimetrične, saj ne obstajata dve dojki, ki bi bili povsem enaki. Lahko se razlikujejo po obsegu košarice, položaju kolobarjev, povešenosti ali drugih značilnostih. Enako velja za vse ostale dele telesa. Te posebnosti ugotovimo in zabeležimo ob vaši prvi konzultaciji. Simetrija je vedno cilj vseh vrst estetskih operacij, še posebej na dojkah. Pri povečanju dojk so včasih potrebni prsni vsadki različnih velikosti in/ali dodatni kirurški postopki za korekcijo predhodne asimetrije dojk.

Takoj po operaciji lahko pričakujete začasno spremembo občutka na telesnem predelu, ki je bil operiran. Normalni občutki se lahko povrnejo čez več tednov ali mesecev. Občasno boste lahko občutili mravljinčenje ali elektriziranje, ko se bodo vaši živci obnavljali, in ob tem ustvarjali spontane dražljaje - to je povsem normalno. Med okrevanjem vašega živčevja bodite potrpežljivi, nenavadni občutki so znamenje okrevanja.

Po povečanju dojk lahko traja tudi do enega leta, da se v prsno bradavico povrne občutek . Izguba občutka prsnih bradavic je mogoča tudi po zmanjšanju ali dvigu dojk. Glede na stopnjo povešenosti dojke in temu primerno preoblikovanje, lahko obsežna prerazporeditev tkiva dojke povzroči otopelost bradavic, kar lahko traja več mesecev ali celo več kot eno leto. Po večjem operativnem posegu, kot je na primer zmanjšanje dojk, je mogoče, da se popolni občutek v bradavici nikoli več ne povrne.

Površinske nepravilnosti (vdrtine in izbokline na površini kože) se lahko pojavijo po vsakem posegu oblikovanja telesa, vključno z liposukcijo. Liposukcija ne odstrani v celoti celulita, lahko pa izboljša silhueto telesa. Če površinske nepravilnosti ostanejo tudi po liposukciji, lahko popravke, kot je manjša liposukcija, po potrebi opravimo v ordinaciji, pogosto v lokalni anesteziji.

Redek zaplet pri daljši operaciji v splošni anesteziji je pojav krvnih strdkov v venah nog - globoka venska tromboza (GVT). Kot zaščita pred GVT se pri daljših operacijah uporabljajo posebne medicinske kompresijske nogavice ali elastični povoji, ki jih v operacijski dvorani namestimo pred posegom. Ti preventivni pripomočki ostanejo nameščeni med celotnim posegom in tudi po njem, dokler se ne boste sposobni samostojno premikati. Občasno vam lahko, po daljših operacijah, povezanih s slabšo mobilnostjo, zdravila proti strjevanju krvi predpišemo tudi za domov.
7Kaj je treba upoštevati pri plastični operaciji na obrazu?
Odločitev za plastično operacijo na obrazu je osebna in zelo pomembna. Kot pri vsakem kirurškem posegu je tudi tu treba dobro razmisliti o potencialnih tveganjih in jih primerjati s pričakovanimi koristmi, da ugotovite, ali je operacija res primerna za vas. Operativni posegi na obrazu so posebni, saj so rezultati zelo opazni takoj po posegu, medtem ko je operacije na dojkah ali telesu med začetnim obdobjem celjenja mogoče skriti pod oblačili.

Prav zato se morate podučiti o vseh potencialnih tveganjih estetskih operacij na obrazu, vključno s pogostimi in redkimi zapleti. Zavedanje o morebitnih neustreznih rezultatih in tveganjih vam bo pomagalo pri odločanju, ali je operacija primerna za vas.

Specifična mogoča tveganja vseh operacij na obrazu, kot so lifting obraza in vratu, blefaroplastika (korekcija vek), vključujejo naslednje:
grše brazgotinjenje, hematom, nabiranje tekočine, vnetje, počasno celjenje ran, tveganja, povezana z anestezijo, plešavost lasišča ob rezih, nabiranje tekočine, ki zahteva drenažo po operaciji, neenakomernost tena kože, podplutbe, preobčutljivost kože ali začasno otekanje obraza.

Redkejša tveganja operacij na obrazu, ki pa jih je prav tako potrebno omeniti, vključujejo:
asimetrije obraza, poškodbe obraznega živca z mišično oslabelostjo ali nenormalnim znojenjem obraza, nekroze kože, trajno odrevenelost ali druge spremembe občutljivosti kože, izgubo podkožnega maščevja (nekroza maščobnega tkiva), trajno bolečina, površinske nepravilnosti kože. Med zaplete spadajo še: težave s podkožnimi šivi, ki se lahko spontano pojavijo na površini in postanejo vidni na koži ali povzročajo draženje, kar zahteva njihovo odstranitev, nezadovoljivi rezultati, ki so lahko povezani z asimetrijo obraza, izpostavljenost kirurških brazgotin, nesprejemljive vidne deformacije na koncih rezov in morebitna potreba po dodatnih korektivnih operacijah.

Pri posegih, ki vključujejo tudi oči in/ali obrvi, lahko pride do draženja ali izsušenosti oči. Posledice so lahko razne nepravilnosti vek, na primer ptoza vek (nenormalno nizek položaj zgornjih vek), odvečna koža vek in na sploh nenormalna ohlapnost ali izvihanje spodnje veke - ektropij, težave pri zapiranju oči - lagoftalmus, kar je pogosto začasno. Mnoge od teh težav se razrešijo same po sebi, včasih so lahko za rešitev problema potrebni manjši korekcijski posegi.

Čeprav lahko pri večini pacientov pričakujemo odlične rezultate, ni pri operacijah nikoli popolnega zagotovila. V nekaterih primerih je morda za doseg optimalnega rezultata po zacelitvi potreben še dodaten, manjši poseg.
8Kaj je treba upoštevati pri kirurških posegih s prsnimi vsadki?
Prsni vsadki so tujki in predstavljajo majhno tveganje za okužbo. Da bi preprečili okužbe po posegih, izvajamo več preventivnih korakov: 1) že med operativnim posegom intravenozno prejmete antibiotik, 2) antibiotik v obliki tablet prejmete tudi po odpustu za jemanje doma, 3) drenaža vam med celjenjem sproti odvaja odvečno tekočino okoli vsadka, kjer bi lahko prišlo do vnetja.

Za preprečevanje redkejših, poznejših infekcij dojk z vsadki priporočamo en odmerek profilaktičnega antibiotika pred posegi, pri katerih lahko pride do razsoja bakterijske okužbe, npr. posegi na zobeh, operacija sinusov ali kolonoskopija.

Za več informacij o antibiotikih in prsnih vsadkih preverite poglavje o profilaktičnih antibiotikih.

Kontraktura kapsule pomeni učvrstitev brazgotinskega tkiva okoli vsadka, do česar pride relativno redko. Po vstavitvi vsadka v telo se okoli njega pojavi kapsula (brazgotinasto tkivo), kar je normalen odziv telesa na tujek - vsadek. V idealnem primeru je kapsula večja od samega vsadka, tako da se le-ta lahko znotraj nje rahlo premika, ko telo spreminja lege oz. položaje, tako kot naravne dojke. Če se okoli vsadka pojavi preveč brazgotinastega tkiva, se kapsula lahko skrči (kapsularna kontraktura), kar vodi do občutka otrdelosti dojke, do spremenjen oblike dojke, pri ekstremnem krčenju celo do bolečine.

Vzrok za kontrakturo kapsule sta bodisi okužba ali hematom, v obeh primerih namreč lahko pride do pomembnejšega vnetja, na kar telo odreagira s povečanim tvorjenjem brazgotinskega tkiva. Da do tega ne bi prišlo, uporabljamo preventivne antibiotike in drenažo krvi okoli vsadkov po operaciji. Če se bo pri vas pojavila boleča oblika kapsularne kontrakture (zelo redko), boste verjetno potrebovali dodaten poseg za kirurško odstranitev brazgotinastega tkiva.

Prsni vsadek je medicinski pripomoček, ki ima omejen rok trajanja, zato vam ne moremo zagotoviti, da bo trajal celo vaše življenje. Nekoč bo morda vsadek treba zamenjati s korekcijsko operacijo. Pretekel rok trajanja vsadka ne predstavlja nujnega primera in ni nikoli nevaren za vaše zdravje ali življenje.

Pri silikonskih vsadkih lahko pride do predrtja silikonskega ovoja, vendar je zadnja generacija vsadkov polnjena s kohezivnim silikonskim gelom, ki tudi ob predrtju ovojnice ostane na mestu in tako ni nevarnosti razlitja. Po drugi strani je silikon nereaktivna snov in ga telo ne vpija. Možnost preluknjanja vsadka je običajno realna zgolj ob močnem udarcu v predel prsi, kot je prometna nesreča pri visoki hitrosti ali odprta rana na prsih.
Pregled z magnetno resonanco ali ultrazvokom lahko najbolje pokaže vsadek in odkrije, če je še nedotaknjen. Če je vsadek z gelom preluknjan, je priporočljiva odstranitev in zamenjava, vendar ne gre za nujen primer in ga je mogoče izvesti, ko vam to ustreza.
9Kakšno je spremljanje stanja po estetski operaciji?
Po vsaki estetski operaciji priporočamo dalj časa trajajoče spremljanje vašega okrevanja. Na začetku boste zdravnika obiskali nekaj dni po operativnem posegu, nato pa za zagotavljanje ustreznega celjenja brez zapletov po enem ali dveh tednih. V ambulanto se boste ponovno vrnili približno 3 mesece in 6 mesecev po operaciji, spremljali vas bomo tudi skozi leta, ki sledijo.
Namen takšnega spremljanja je zagotovitev dobrih rezultatov skozi čas, tudi med spremembami vašega telesa zaradi staranja, spreminjanja teže ter morebitne nosečnosti in dojenja.